Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Novobanský drevený pohyblivý betlehem obdivujú v múzeu po celý rok

Na snímke drevený betlehem s mechanizmom pohybu v novobanskom Pohronskom múzeu 26. decembra 2014 v Novej Bani. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Pohronské múzeum ho odkúpilo od rodiny Trnkovej z finančných prostriedkov rezortu kultúry.

Nová Baňa 26. decembra (TASR) - Nielen počas Vianočných sviatkov ale celý rok teší návštevníkov novobanského Pohronského múzea drevený betlehem s mechanizmom pohybu. Podľa Jany Potockej z múzea ide o jeden z najobdivovanejších exponátov.

Drevený vyrezávaný betlehem, dielo Štefana Trnku, je z roku 1968. "Pohronské múzeum ho odkúpilo od rodiny Trnkovej z finančných prostriedkov Ministerstva kultúry SR," vysvetlila Potocká.

Na snímke drevený betlehem s mechanizmom pohybu v novobanskom Pohronskom múzeu 26. decembra 2014 v Novej Bani.
Foto: TASR/Jana Vodnáková
Betlehem má aj mechanizmus pohybu. "Ten zostrojoval pánovi Trnkovi jeho syn," podotkla Potocká s tým, že má veľký úspech najmä u detí. Po zapnutí sa niektoré časti hýbu: Ježiško sa kolíše, Traja králi sa klaňajú, anjel hýbe krídlami a hýbe sa aj kozička.

Insitný betlehem si podľa Potockej vyžaduje aj starostlivosť. Raz za čas sa oň odborne postará konzervátorka, opravu si niekedy vyžiadajú aj motorčeky.

V múzeu sa od Trnku nachádza ešte jedno zaujímavé podobné dielo a to Jánošíkovská družina. Zobrazuje Jánošíka a členov jeho družiny hrajúcich na hudobných nástrojoch ako gajdy, husle či fujara. Aj toto dielo je vyrobené s mechanizmom pohybu.

Insitný rezbár Štefan Trnka je rodákom zo Štálov v Novej Bani. Námety čerpal z bežného života na poli, salaši či novobanského jarmoku, blízko mal aj k biblicko-náboženským motívom.