Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Banskobystrický kraj

Nezávislí poslanci Bystrice nový územný plán nepodporia

Na snímke pohľad z Hodinovej veže na hradný Barbakan na Námestí Š. Moysesa v Banskej Bystrici Foto: TASR/Branislav Račko

Skupina nezávislých poslancov Banskobystrickej alternatívy (BBA) bude v utorok (24.3.) na mestskom zastupiteľstve (MsZ) presadzovať zmenu návrhu Územného plánu mesta Banská Bystrica.

Banská Bystrica 23. marca (TASR) – Skupina nezávislých poslancov Banskobystrickej alternatívy (BBA) bude v utorok (24.3.) na mestskom zastupiteľstve (MsZ) presadzovať zmenu návrhu Územného plánu mesta Banská Bystrica tak, aby v ňom boli zapracované pripomienky a odstránené "nášľapné míny v podobe kontroverzných zámerov". Inak nepodporia návrh, ktorý predkladá primátor Ján Nosko. Podľa nich v súčasnej podobe sa v ňom skôr prihliada na záujmy úzkej skupiny súkromných investorov. Informoval o tom dnes poslanecký klub BBA, ktorý má v 31-člennom MsZ deviatich poslancov.

Na rokovaní "malého" parlamentu budú poslanci schvaľovať dva strategické dokumenty, jedným je "zákon roka" - rozpočet mesta na roky 2015 – 2017 a nový územný plán. Súčasný pochádza z roku 1976.

"Vítame, že primátor predkladá na rokovanie územný plán už v marci. Aby sme mohli s čistým svedomím hlasovať za nový územný plán, je potrebné návrh upraviť. Predložíme pozmeňovacie návrhy, ktoré sa budú týkať vyhodnotenia pripomienkového konania. Sme presvedčení, že máme právo a povinnosť obhajovať vôľu obyvateľov vyjadrenú v petíciách. Územný plán má byť dohoda všetkých zúčastnených strán. Za tú však nepovažujeme ignorovanie vôle väčšiny obyvateľov," uviedla poslankyňa BBA Ľudmila Priehodová.

Podľa nej súčasný návrh územného plánu nie je v súlade s nadradenou územnoplánovacou dokumentáciou a neboli v ňom zapracované pripomienky. Napríklad o zachovaní rieky Hron ako nadregionálneho biokoridoru, ktorá bola síce akceptovaná, no napriek tomu sa v návrhu objavili malé vodné elektrárne na Hrone.

Podľa BBA si mesto musí nájsť čas na to, aby upravilo a schválilo kvalitný územný plán. Odmieta tvrdenie, že je ohrozené čerpanie eurofondov.

"Podľa zákona o podpore regionálneho rozvoja netreba na schválenie Programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja nový územný plán, stačí úplne aj starý. To len nedočkaví betónoví lobisti a ich lokálni lokaji zavádzajú verejnú mienku a spájajú dve nesúvisiace veci," dodal predseda klubu BBA Vladimír Pirošík.

Nezávislí poslanci BBA upozorňujú, že v návrhu územného plánu je niekoľko nevhodných zástavieb. Napríklad výstavba na vrchu Urpín, ktorý by podľa nich mal zostať zachovaný v podobe súčasného lesoparku, alebo nevhodná výstavba hotela v okolí Pamätníka SNP.

MsZ bude rozhodovať aj o návrhu mestského rozpočtu, o ktorom vedenie magistrátu tvrdí, že je rozvojový a je "rozpočtom dobrého gazdu". Celkové príjmy a výdavky sú v objeme zhruba 50 miliónov eur. Prvýkrát v histórii mesta v ňom bude vyčlenená ucelená suma v objeme 500.000 eur na prípravu rozvojových projektov financovaných z eurofondov. Rozpočet myslí aj na údržbu budov, najmä materských škôl, ktoré sú vo veľmi zlom stave, viac na prevádzku dostane mestská polícia a vyššia suma je vyčlenená i na kosenie, zvýšili ju o 70.000 eur.

MsZ bude schvaľovať aj plat druhému zástupcovi primátora, ktorý na úrade pracuje od začiatku marca na pol úväzku.