Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Banskobystrický kraj

Náučný chodník Zvonička ponúka panoramatické výhľady

Nenáročný, celoročne prístupný, dlhý 6233 m, s celkovým prevýšením 274 m, taký je náučný chodník Zvonička, ktorý 17. septembra 2014 slávnostne otvorili v Novej Bani. Na snímke riaditeľ Mestských lesov Víťazoslav Chrappa (vľavo) a primátor Novej Bane Ján Havran odhaľujú tabuľu. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Náučný chodník Zvonička dnes slávnostne otvorili v Novej Bani.

Nová Baňa 17. septembra (TASR) - Nenáročný, celoročne prístupný, dlhý 6233 m, s celkovým prevýšením 274 m, taký je náučný chodník Zvonička, ktorý dnes slávnostne otvorili v Novej Bani. Chodník vybudovalo mesto Nová Baňa v spolupráci s Mestskými lesmi, spol. s r.o., a je vôbec druhým náučným chodníkom v meste.

"Celý náučný chodník má zaujímavých päť lokalít. Prvá je Zvonička, druhá je Červená skala známa tým, že je červenkastej farby. Môže zato červený ryolit," vysvetlil riaditeľ Mestských lesov Víťazoslav Chrappa. Treťou zastávkou je Havrania skala, odkiaľ je panoramatický výhľad na masív Chlmu medzi Rudnom nad Hronom a Brehmi. "V údolí vidíme prekrásne meandre Hrona, ktoré sa tam vlnia, a tiež hrebeň Drastvice," podotkol Chrappa.

Lesná cesta potom ďalej vedie k baníckym šachtám a najvyššiemu bodu náučného chodníka - vyhliadke Háj. "Má výšku 625 metrov n.m. Tam je najširší panoramatický výhľad. Do konca tohto roka, by tam mala byť vybudovaná rozhľadňa. Z tejto zastávky sa dostávame do posledného bodu, ktorý je pútnické miesto Kohútovo," dodal Chrappa. Toto miesto bolo známe tým, že sa tam našla pitná voda, ktorej pripisujú liečivé účinky. V roku 1869 tam bola vybudovaná neogotická kaplnka.

Primátor Ján Havran dúfa, že chodník priláka nielen turistov z okolia, ale bude aj obľúbeným miestom domácich. "V prvom rade by sme chceli, aby aj Novobančania spoznali miesta, ktoré možno nepoznajú, pekné lokality s peknými výhľadmi. V budúcnosti, keď vznikne rozhľadňa, aby navštívili miesta, ktoré sú spojené s históriou mesta, ako je baníctvo a kamenárstvo," skonštatoval.

Kamenno-drevená rozhľadňa, ktorú si ľudia vybrali v hlasovaní, je navrhovaná z pôvodných materiálov. Pri jej výstavbe by mali byť použité drevo a ryolitový kameň z novobanskej oblasti. Mala by tri vyhliadkové poschodia, najvyššie s vystúpenou podlahou do všetkých strán. "Vyhliadková veža umožní výhľad až do Ostrihomu, verím, že to je atraktivita, ktorá nie je bežná v tomto regióne," podotkol na margo vyhliadkovej veže, ktorá by na zastávke Háj mala byť vybudovaná v najbližších mesiacoch.

V pláne je podľa primátora aj kompletná rekonštrukcia Zvoničky, ktorá bola postavená v roku 1874. Opravou by sa mal prinavrátiť aj jej pôvodný vzhľad, plechovú krytinu vymenia za šindeľ, odstránený bude aj brizolit v spodnej časti. "V Novej Bani u miestneho rezbára sa vyrába socha sv. Jána Nepomuckého, ktorá tam historicky bola," dodal primátor.

Ešte pred samotným otvorením chodníka stihli na zastávke Háj vyčíňať vandali. Len pred niekoľkými dňami poškodili jednu z tabúľ a dve lavičky. Mestským lesom sa však všetko podarilo do otvorenia opraviť. "Myslím, že to mrzí každého, ale nás to neodradí, aby sme v tej veci pokračovali a teda robili prostredie krajšie a atraktívne pre všetkých, ktorí ho navštívia," dodal Havran.

Podľa primátora by v budúcnosti mohli pribudnúť aj ďalšie náučné chodníky. Potenciál na to je aj podľa Chrappu. "Máme aj iné miesta, kde sú napríklad vzácne dreviny. Lokalita Salašiská, kde máme Sekvojovec mamutí, takisto aj v Kohútove je exemplár sekvojovca, ktorý má 34 m. Ďalej máme Zámčisko, to je nad Bukovinou, kde sú protiturecké opevnenia. Takže určite potenciál máme," dodal.