Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Banskobystrický kraj

Na kúpanie lákajú aj banskoštiavnické tajchy, dva sú mimo prevádzky

Na archívnej snímke zrekonštruovaná hrádza a prístavisko člnov Horného Hodrušského tajchu, ktorý poskytuje možnosť oddychu a kúpania v hornej časti Hodrušskej doliny nad obcou Hodruša-Hámre Foto: TASR/Jana Vodnáková

Na Veľkom Kolpašskom jazere je znížená hladina o dva metre, kúpať v jazere sa však dá. Podľa hovorcu Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Ľuboša Krnu tu vzniká vstup pre deti a neplavcov.

Banská Štiavnica 12. júna (TASR) - Dolné Hodrušské jazero a Veľké Richňavské jazero zostanú aj toto leto pre rekonštrukčné práce mimo prevádzky. Na Veľkom Kolpašskom jazere je znížená hladina o dva metre, kúpať v jazere sa však dá. Podľa hovorcu Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Ľuboša Krnu tu vzniká vstup pre deti a neplavcov.

Kvalitu vody v banskoštiavnických tajchoch každoročne kontrolujú aj žiarski hygienici. S tohtoročnými meraniami začali tento týždeň. "Monitorovať budeme kvalitu vody na vodách určených na kúpanie, ktoré sú vyhlásenými kúpacími oblasťami. To je Počúvadlianske jazero, Veľké Kolpašské jazero a Vindšachtské jazero. Tieto tri budeme monitorovať každé dva týždne," vysvetlila Janka Štoffová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Žiari nad Hronom.

V júli majú podľa jej slov hygienici naplánovaný odber vzoriek vody na jazerách, ktoré síce nie sú vyhlásenými kúpacími oblasťami, no ľudia ich vyhľadávajú a na kúpanie využívajú. Ide o Evičkino jazero, Belianske jazero, Klinger, Kopanice a tajch Nová Baňa.