Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Na festivale Fourfest súťažili žiaci v ôsmich odborných disciplínach

Študenti stredných odborných škôl z piatich krajín sa dnes už po ôsmy raz stretli v Rimavskej Sobote, kde si pod dohľadom odbornej poroty zmerali zručnosti vo svojich študijných odboroch na podujatí Fourfest – Euroakademik Gastro. Na snímke súťažiaci v kategórii barman. V Rimavskej Sobote 11. júna 2015. Foto: TASR/Branislav Caban

Aktuálny ročník Fourfestu sa dočkal niekoľkých zmien.


Rimavská Sobota 11. júna (TASR) – Študenti stredných odborných škôl z piatich krajín sa dnes už po ôsmy raz stretli v Rimavskej Sobote, kde si pod dohľadom odbornej poroty zmerali zručnosti vo svojich študijných odboroch na podujatí Fourfest – Euroakademik Gastro. Ako TASR informoval Jaroslav Bagačka, riaditeľ Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Rimavskej Sobote, ktorá akciu organizovala, na aktuálnom ročníku sa zúčastnilo 18 škôl zo Slovenska, Česka, Maďarska, Poľska a Ukrajiny.

„Súťažné disciplíny kopírujú naše študijné odbory z oblasti služieb. Tento rok účastníci súťažili vo ôsmich odboroch - kuchár, čašník, barman, barista, someliér, obchodný pracovník, kaderník a kozmetik,“ vymenoval jednotlivé disciplíny riaditeľ. Počet súťažiacich sa posledné roky pohybuje okolo stovky, tento rok ich bolo ešte o niečo viac. „Sú tu jednak samotní priami súťažiaci, ktorých je asi 80, a ďalších 30 je modelov, napríklad pri kaderníckych súťažiach,“ vysvetlil Bagačka.

Aktuálny ročník Fourfestu sa dočkal niekoľkých zmien. „Prvýkrát sme ho zorganizovali ako jednodňovú súťaž, doteraz bola vždy dvojdňová. Vďaka tomu je však toto podujatie živšie a dynamickejšie, diváci vidia naraz viac disciplín,“ priblížil riaditeľ. Druhou zmenou je angažovanie moderátora Joža Pročka, ktorý má s podobnými akciami skúsenosti a podľa slov riaditeľa si na festivale počínal skutočne profesionálne. Treťou zmenou je zníženie počtu súťažných odborov z deviatich na osem. „Vynechali sme cukrára, pretože je to odbor, ktorý na škole nemáme,“ objasnil Bagačka.

Ako ďalej spomenul, podujatie prechádzalo určitým vývojom počas celých ôsmich rokov. „Spočiatku to bola akcia pre naše partnerské školy z krajín V4, odkiaľ pochádza aj názov Fourfest. Po niekoľkých ročníkoch do toho vstúpil aj Banskobystrický samosprávny kraj, ktorý dovtedy organizoval akciu Akademik Gastro v Banskej Bystrici. Tá sa vo forme majstrovstiev kraja zručností žiakov stala súčasťou Fourfestu,“ načrtol riaditeľ. Podujatie sa postupne rozšírilo aj o súťažiacich z iných regiónov a na aktuálnom ročníku sa zúčastnili aj študenti z Trnavy, Rožňavy či Bardejova. „Väčšina súťažiacich družstiev je však z Banskobystrického kraja a z partnerských škôl,“ uviedol Bagačka.

Počas ôsmich ročníkov došlo k istej zmene aj na postoch porotcov. „Pôvodne sa v porotách objavovali skôr majstri odbornej výchovy než profesionáli. To nebolo ideálne, pretože vnášali do hodnotenia veľa subjektívneho. Teraz už máme v porote profesionálov, u ktorých je predpoklad väčšej objektívnosti,“ zhodnotil Bagačka.

Pôvodný zámer, teda konfrontácia zručností žiakov, však už podľa jeho vyjadrenia nie je prvoradý. „Dôležitejšie je získavanie nových poznatkov z týchto disciplín, získavanie motivácie pre štúdium daného odboru či akési 'vyhecovanie' žiakov k väčšej aktivite,“ konštatoval riaditeľ. Za dôležitý aspekt podujatia považuje tiež stretávanie sa pedagógov a študentov.

Odborné schopnosti súťažiacich, ktorí sa zúčastnili na dnešnom Fourfeste, hodnotí riaditeľ na základe vyjadrení poroty kladne. „Porotcovia, ktorí tu boli aj vlani, zväčša hovoria o vzostupnej úrovni zručností vo väčšine kategórií. Myslím, že ciele sa nám podarilo splniť a priebeh všetkých doterajších ôsmich ročníkov bol vcelku úspešný. Stále je však čo robiť a podchytiť hlavne deti zo sociálne slabšieho prostredia, aby mali chuť do svojho odboru,“ povedal. Ako dodal na záver, je ťažké prekonať demotiváciu mladej generácie, ktorá súvisí s vysokou nezamestnanosťou a celkovou ťažkou ekonomickou situáciou v regióne.