Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Muž, ktorý zastrelil vo firme 3 ľudí,dostal 23 rokov a štyri mesiace

V stredu 5. februára 2014 Krajský súd v Banskej Bystrici vyniesol rozsudok v odvolacom konaní s Ivanom H., ktorý v novembri 2012 zastrelil troch bývalých spoločníkov vo zvolenskej firme TC TRADE. Na snímke Ivan H. odvádzaný z pojednávacej miestnosti. Foto: TASR/Dušan Hein

Okresný súd (OS) v Banskej Bystrici uznal v tomto prípade vlani v októbri Homolu za vinného z obzvlášť závažného zločinu vraždy a vymeral mu 23 rokov za mrežami.

Banská Bystrica 5. februára (TASR) – Na 23 rokov aj štyri mesiace v ústave na výkon trestu odňatia slobody s maximálnym stupňom stráženia odsúdil dnes banskobystrický Krajský súd (KS) Ivana Homolu zo Zvolena v súvislosti so streľbou vo zvolenskej firme, pri ktorej prišli v novembri 2012 o život traja ľudia. Obžalovaný má taktiež nahradiť poškodeným nemajetkovú ujmu vo výške 40.000 a 80.000 eur. Rozsudok je právoplatný.

Okresný súd (OS) v Banskej Bystrici uznal v tomto prípade vlani v októbri Homolu za vinného z obzvlášť závažného zločinu vraždy a vymeral mu 23 rokov za mrežami. Voči rozsudku sa prokurátor aj obžalovaný odvolali. KS dnes zrušil rozsudok OS vo výroku o treste a náhrade škody. Ako sudca KS odôvodnil, v prípade sú štyri poľahčujúce okolnosti, a to, že obžalovaný pred spáchaním činu viedol riadny život, skutok priznal a oľutoval.

Prvostupňový súd pritom opomenul, že treba priznať aj okolnosť, že čin sám oznámil. Homola taktiež napomáhal pri jeho objasňovaní. Na druhej strane priťažujúcou okolnosťou je, že spáchal trestný čin zo zavrhnutiahodnej pohnútky, keď postavil na roveň troch ľudských životov svoje sebectvo. Ujma na troch životoch sa pritom už nedá nijako napraviť.

Prokurátor sa pre médiá vyjadril, že s rozsudkom je spokojný tak, ako aj vo vzťahu k trestu. "A najmä som spokojný za poškodených, že im bola priznaná nemajetková ujma," povedal prokurátor. Obhajca obžalovaného podotkol, že zvážia mimoriadny opravný prostriedok, teda dovolanie na Najvyšší súd SR. "Podľa nášho názoru a vzhľadom na okolnosti prípadu, osobu páchateľa je to dosť," dodal obhajca k dĺžke trestu. Príbuzná zastrelených, Viera Dudáková, sa vyjadrila, že akceptujú rozhodnutie súdu, hoci môže povedať, že jej po 23 rokoch ani otec ani brat z mŕtvych nevstanú.



Podľa obžaloby tragédia sa stala 22. novembra 2012 vo firme TC Trade. K udalosti malo dôjsť počas prerokúvania požiadavky Ivana Homolu, ktorú predložil spoločníkom v rámci finančného vyrovnania. Išlo o vyplatenie 300.000 eur. Muž použil zbraň, ktorú mal v legálnej držbe. Pri streľbe podľahli zraneniam dvaja muži zo Zvolena vo veku 64 rokov a 36 rokov a 46-ročný muž z Banskej Bystrice. Obžalovaný mal byť predtým konateľom tejto spoločnosti. Bol tiež jej spoluzakladateľom.