Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Mestský parlament v Brezne obsadí drvivá väčšina nezávislých poslancov

Erb mesta Brezno Foto: Heraldický register

Komunálne voľby na Horehroní priniesli v sobotu obrovské prekvapenie, keďže po troch funkčných obdobiach doterajšieho primátora a poslanca NR SR Jaroslava Demiana voliči rozhodli o výmene.

Brezno 16. novembra (TASR) – O budúcnosti horehronského mesta Brezno bude najbližšie štyri roky rozhodovať nielen nový nezávislý primátor Tomáš Abel, ale aj minimálne 15 nezávislých poslancov, ktorí obsadili drvivú väčšinu poslaneckých kresiel v 21-člennom mestskom zastupiteľstve (MsZ).

Zvyšné miesta si rozdelia traja poslanci za Smer-SD, medzi nimi aj doterajší primátor Jaroslav Demian, ktorý získal 567 hlasov vo voľbách na poslanca. Po jednom poslancovi má Sieť a SaS.

Do MsZ sa s rekordným počtom 1588 hlasov dostal i nový primátor Tomáš Abel. Ten sa však ujme funkcie prvého muža mesta a v poslaneckom zbore ho nahradí kandidát, ktorý ako prvý skončil pod čiarou vo volebnom obvode č. 3. Žiadny z budúcich mestských poslancov nezískal nad tisíc hlasov voličov.

Brezňania rozhodli, že ich záujmy v MsZ budú obhajovať nezávislí poslanci: Andrej Barančok, Eva Wolframová, Milan Hašan, Vladimír Kvačkaj, Milan Kováčik, Petra Dzurmanová, Milan Palovčík, Ján Maruškin, Iveta Ledňová, Milan Macuľa, Daniel Struhár, Eva Skačanová, Jozef Tokár, Vladimír Strmeň a Miroslav Fašang. Za Smer-SD sa do mestského parlamentu dostali Ján Račák, Jaroslav Demian a Erik Richter. Ďalšími sú Ján Králik (Sieť) a Mária Majerčíková (SaS).

Komunálne voľby na Horehroní priniesli v sobotu (15. 11.) obrovské prekvapenie, keďže po troch funkčných obdobiach doterajšieho primátora a poslanca NR SR Jaroslava Demiana voliči rozhodli o výmene. Novým primátorom sa stal právnik a mestský poslanec Tomáš Abel, ktorý dosiahol 5041 hlasov voličov.

Údaje zverejnila Mestská volebná komisia v Brezne na webovej stránke mesta.

Podľa Štatistického úradu SR, v meste Brezno dosiahla volebná účasť 45,31 percenta. V obvode, respektíve v okrese Brezno, bola účasť voličov 52,49 percenta.