Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

M. Kotleba a poslanci BBSK chcú zachrániť 4,4 milióna eur z eurofondov

Marian Kotleba, archívne foto Foto: TASR/Dušan Hein

Podľa poslankyne Laššákovej (SMER-SD, KDH) a predsedu BBSK stále nie je neskoro na záchranu peňazí z eurofondov a projekty na obnovu DSS sa ešte dajú dotiahnuť do úspešného konca.

Banská Bystrica 31. októbra (TASR) – Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Marian Kotleba čakal, že na dnešnom mimoriadnom zasadnutí krajského parlamentu v Banskej Bystrici poslanci v rámci zmeny rozpočtu presunú peniaze potrebné na spolufinancovanie dvoch projektov – obnovy Domovov sociálnych služieb (DSS) Ladomerská Vieska a Slatinka. Nestalo sa. Po rokovaní sa však ukázalo, že predseda BBSK i poslanci z klubu SMER-SD, KDH zrejme ešte nájdu spoločnú reč. Obe strany tvrdia, že tieto projekty nie sú ešte stratené a klienti v DSS sa v budúcom roku môžu dočkať nevyhnutnej rekonštrukcie.

Spor medzi poslancami z klubu SMER-SD, KDH a Kotlebom vznikol po tom, ako o ňom predsedníčka klubu Ľubica Laššáková verejne vyhlásila, že BBSK pripravil o 4,4 milióna eur z eurofondov, keďže nepodpísal zmluvy na rekonštrukciu oboch DSS a čerpanie financií.

Kotleba na to reagoval slovami, že aj keby chcel, nemôže nič podpísať, pretože ešte koncom mája tohto roka mu poslanci sumu 200.000 eur vyčlenených na spolufinancovanie projektov presunuli na iný účel. Ako tvrdí, ak by aj chcel niečo podpísať, bez rozpočtového krytia nemôže, porušil by tým zákon, a to neurobí.

Dnes po skončení zasadnutia si obidvaja aktéri pred médiami v pokojnej atmosfére vymenili názory na celý spor.

"Ja nie som apriórne proti eurofondom. Ak sa má za ne niečo prebudovať, som za. Výhrady mám voči mäkkým projektom, po ktorých nič nevidno, ako školenia za milióny. Ak mám niečo podpísať, peniaze musia byť v rozpočtovej kapitole tak, aby som to mohol použiť. Zastupiteľstvo mi zobralo všetky kompetencie, čo sa týka narábania s rozpočtom, nemôžem presúvať peniaze z rezervy. Čakal som, že dnes to ako poslanci predložíte a vyriešime spolufinancovanie projektov," adresoval Kotleba poslankyni Laššákovej.

Ako tiež poznamenal, obviniť ho, že BBSK obral o 4,4 milióna eur, bolo od nej prisilné. "Ľudia si to hneď spoja, že som mohol byť niekde na Belize," dodal.

Laššáková najväčší problém vidí v absencii vzájomnej komunikácie. "Sadnime si a vyriešme to. Áno, spravme to účelne a poctivo. Treba komunikovať medzi sebou, ak sa nekomunikuje, sú problémy. Ľuďom ideme na nervy komplet celé zastupiteľstvo a, prepáčte, pán predseda, aj vy. Otravujeme ľudí, neriešime problémy. Za chvíľu bude ročné výročie, čo im povieme? Že sa škriepime a cez médiá vzájomne naťahujeme? Na jednej aj druhej strane sú inteligentní ľudia, ktorí nemajú vymetené hlavy, takže ich treba používať, aj rozum v nich," odpovedala Kotlebovi Laššáková.

Obidvaja sa napokon zhodli, že stále nie je neskoro na záchranu peňazí z eurofondov a projekty na obnovu DSS sa ešte dajú dotiahnuť do úspešného konca. Dohodli sa, že sa v najbližších dňoch stretnú.