Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Na kolaudáciu ČOV v obci Lukavica čakajú aj majiteľov nových domov

Ešte približne 13.000 eur chýba obci Lukavica v okrese Zvolen na to, aby mohli pristúpiť ku kolaudácii kanalizácie a čističky odpadových vôd (ČOV). Foto: TASR/Jozef Poliak

Kanalizáciu a ČOV stavajú v obci na etapy už od roku 2002. Celkovo vyšli na asi 400.000 eur. Doplnkom k územnému plánu z roku 2009 poslanci odobrili aj stavbu rodinných domov.

Lukavica 21. januára (TASR) - Ešte približne 13.000 eur chýba obci Lukavica v okrese Zvolen na to, aby mohli pristúpiť ku kolaudácii kanalizácie a čističky odpadových vôd (ČOV). Tieto peniaze sú potrebné na dobudovanie prístupovej komunikácie k ČOV a príslušné úpravy.

"Momentálne som so žiadosťou o dofinancovanie projektu na Envirofonde," povedal dnes TASR starosta Róbert Kíšik. "Nechceme však opäť dlho čakať a cestu chceme dať čím skôr do predčasného užívania," dodal.

Na kolaudáciu diela čaká aj viacero majiteľov nových rodinných domov, ktoré za uplynulé tri roky vyrástli po oboch stranách dediny. Ich domy sa totiž môžu skolaudovať až po ukončení tejto dôležitej obecnej stavby.

Kanalizáciu a ČOV stavajú v obci na etapy už od roku 2002. Celkovo vyšli na asi 400.000 eur. Doplnkom k územnému plánu z roku 2009 poslanci odobrili aj stavbu rodinných domov. Z celkom 40 parciel je dnes zastavaných asi 25. Starosta očakáva, že po zaplnení voľných pozemkov sa aktuálny počet 150 obyvateľov zvýši na 250.

Malá obec medzi Zvolenom a Banskou Bystricou je okrem iného známa aj tým, že tam v starom mlyne na kraji dediny žila za minulého režimu spisovateľka a disidentka Hana Ponická. V jej dome ju dokonca krátko po novembrovej revolúcii navštívil aj Alexander Dubček.