Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Licenciu na autobusy dá RegioJetu zrejme Banskobystrický kraj

Linkový autobus spoločnosti RegioJet Foto: TASR/Štefan Puškáš

Podľa šéfa spoločnosti RegioJet Radima Jančuru mu udelenie licencie prisľúbil predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Marián Kotleba.

Bratislava 7. januára (TASR) – Spoločnosť RegioJet zrejme nakoniec licenciu na autobusovú linku medzi Bratislavou a Banskou Bystricou dostane. Podľa šéfa spoločnosti Radima Jančuru mu totiž udelenie licencie prisľúbil predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Marián Kotleba.

Viac sa dočítate TU.


A to s tým, že nemieni zasahovať do súťaže, ide o nedotovanú linku a on nemá inú možnosť než licenciu vydať. "To sa pravdepodobne aj stane," skonštatoval Jančura na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave. Šéf RegioJetu pritom odhaduje, že Banskobystrický kraj dostal negatívne stanoviská k tejto linke od Bratislavského a Nitrianskeho kraja. Jeho povinnosťou je však podľa Jančuru tieto stanoviská prečítať, ale ak sa neopierajú o zákon, môže ich ignorovať.

Viac sa dočítate TU.


Na Banskobystrický kraj sa RegioJet obrátil po neúspešnej žiadosti o licenciu v Bratislavskom kraji. Licenciu totiž môže dať jeden z krajov, v ktorom linka začína. Banskobystrický kraj má momentálne zákonnú lehotu na vydanie rozhodnutia v tejto veci do 14. januára 2015. "Pokiaľ BBSK licenciu skutočne vydá, RegioJet linku spustí 1. februára 2015," avizoval Jančura.



V prípade, že RegioJet licenciu od Banskobystrického kraja nedostane, Jančura chce autobusy na tejto linke vypravovať aj tak. Malo by však ísť o osobitnú dopravu určenú pre uzavretú skupinu cestujúcich. Touto skupinou by boli ľudia, ktorí na internete odsúhlasia, že sú proti klientelizmu a korupcii na Slovensku.



Viac sa dočítate TU.


Po tom, čo RegioJet nedostal v decembri minulého roka licenciu na autobusovú linku od Bratislavského kraja, spustil 1. januára tohto roku billboardovú kampaň. Na území Bratislavského a Nitrianskeho kraja sa nachádza 50 billboardov, na ktorých je uvedené: "Vitajte v kraji korupcie a klientelizmu". Kampaň bude prebiehať najmä v januári, časť má byť dlhodobá. Jej hodnotu odhaduje RegioJet zatiaľ na 100.000 eur, ale môže byť aj navýšená.

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) sa v reakcii na konanie RegioJet naďalej odvoláva na zákonný postup, ktorý musel dodržať. Hovorkyňa BSK Iveta Tyšlerová pripomenula, že podľa cestného zákona je podmienkou na udelenie licencie súhlas všetkých dotknutých krajov. "V tomto prípade Nitriansky samosprávny kraj vydal nesúhlasné stanovisko a v súčasnosti prebieha odvolacie konanie na Ministerstve dopravy, výstavby a regionálneho orzvoja SR," zrekapitulovala Tyšlerová. "Súčasné aktivity pána Jančuru preto vnímame ako nátlakovú kampaň, ktorou nás núti k vedomému porušeniu zákona," dodala.