Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Komisia krajských poslancov bude riešiť podnety na M. Kotlebu

Marián Kotleba Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Prvý podnet Beblavého súvisí s medializovanými informáciami, že zamestnanci kraja odvádzajú Kotlebovi časť svojej mzdy.

Banská Bystrica 13. januára (TASR) – Dvomi podnetmi podpredsedu Siete Miroslava Beblavého, ktoré minulý týždeň podal na predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Mariana Kotlebu za porušenie ústavného zákona o konflikte záujmov a adresoval Zastupiteľstvu BBSK, sa bude 21. januára zaoberať komisia na ochranu verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov. TASR to dnes potvrdila krajská poslankyňa a členka tejto komisie Božena Kováčová (koalícia Smer-SD, KDH).

Prvý podnet Beblavého súvisí s medializovanými informáciami, že zamestnanci kraja odvádzajú Kotlebovi časť svojej mzdy, druhý podnet sa týka živnostenského oprávnenia na obchodné meno Marian Kotleba - KKK – ANGLICKÁ MÓDA.

"Predseda kraja sa pred novinármi priznal, že o finančnej podpore zo strany jeho zamestnancov vie a v ich činnosti im nebude brániť, pričom dary idú aj na podporu politickej činnosti. Verejní funkcionári však tieto typy darov prijímať nesmú," informoval TASR Beblavý. Za porušenie zákona hrozí v tejto veci pokuta vo výške 12 mesačných platov.

V druhom podnete Beblavý upozornil, že prevádzkovanie živnosti na meno Marian Kotleba – KKK – ANGLICKÁ MÓDA bolo podľa živnostenského registra pozastavené 1. júna 2014, hoci zákaz podnikať mal Kotleba ako predseda kraja už po 30 dňoch od ujatia funkcie, teda od konca januára 2014. "Dátumy v živnostenskom registri preto vyvolávajú podozrenie, či si túto povinnosť splnil," dodal. Aktívne živnostenské oprávnenie ústavný zákon trestá stratou šiestich mesačných platov.

"Komisia, ktorá sa bude zaoberať jeho podnetmi, sa stretne 21. januára. S naším stanoviskom potom oboznámime poslancov na najbližšom zasadnutí Zastupiteľstva BBSK," uviedla Kováčová. To by sa podľa plánu malo uskutočniť 6. februára.

Ako tiež Kováčová informovala, v uplynulých dňoch najsilnejší poslanecký klub Smer-SD, KDH adresoval predsedovi BBSK Kotlebovi žiadosť o zvolanie mimoriadneho zasadnutia zastupiteľstva, keďže nepodpísal uznesenie týkajúce sa rozpočtu kraja a aj niektoré ďalšie uznesenia z posledného zasadnutia. Podľa nej je celkom možné, že v deň, keď je plánované riadne zasadnutie, sa zároveň uskutoční aj mimoriadne.