Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

V Hriňovej voliči hlasujú v bývalej krčme pri funkčnom výčape

Ilustračné foto Foto: TASR/Roman Hanc

Miestnosť pre referendum je v bývalej krčme, za hlavami členov komisie je doteraz funkčný výčap.

Hriňová 7. februára (TASR) - V Hriňovej v okrese Detva ľudia dnes hlasujú v referende o rodine v 11 okrskoch. Najodľahlejším je okrsok číslo 5 v časti Priehalina, ktorý sa nachádza asi sedem kilometrov od centra mesta. Miestnosť pre referendum je v bývalej krčme, za hlavami členov komisie je doteraz funkčný výčap.

Okrsok má viac ako 200 zapísaných voličov. Podľa členky komisie Jany Vajsovej ľudia prichádzajú od rána priebežne. Téma referenda zrejme v tamojších rodinách vyvolávala aj určité emócie. Toto podpolianske mesto je totiž značne nábožensky založené. "Ja sama si myslím, že referenda sa treba zúčastniť, je to moja občianska povinnosť," povedala TASR Vajsová. "Samotný fakt, že tu žije veľa katolíkov, sa asi odrazí na účasti," dodala. Iná členka komisie však hovorí, že toto referendum sú zbytočne vyhodené peniaze.

Účasť v priehalinskom okrsku asi o 16.00 hod. však nebola nijako vysoká. Rovnako ako v najväčšom okrsku č. 11, ktorý sídli na mestskom úrade.

Hriňová má jeden z najväčších katastrov v rámci slovenských samospráv. Podľa primátora Stanislava Horníka je piaty najväčší s rozlohou 128 štvorcových kilometrov. Mesto má asi 8000 obyvateľov, čo je porovnateľné s okresným mestom Krupina. V Krupine je však dnes otvorených len šesť okrskov.