Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Chystáte sa niekam autom? Pozrite si dopravnú situáciu

Ilustračné foto Foto: TASR/Branislav Račko

Z dôvodu nízkych teplôt sa na mokrých alebo vlhkých vozovkách po celom Slovensku môže vytvárať poľadovica.

Zvolen 6. januára (TASR) - Hlavné horské ťahy stredného Slovenska - Donovaly a Čertovica, sú od dnešného rána pre všetku dopravu prejazdné bez obmedzení. Vyplýva to z informácii Operačného strediska Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici. V týchto častiach Slovenska sa totiž nateraz zlepšilo počasie.

Podľa stránky Slovenskej správy ciest (SSC) zjazdnost.sk, boli dnes ráno všetky horské priechody (HP) na území SR zjazdné. Povrch vozoviek je však prevažne pokrytý vrstvou kašovitého až utlačeného snehu v hrúbke od 1 - 3 cm, ojedinele až do hrúbky 5 cm, s výnimkou HP Pezinská Baba, Kremnické Bane, Vyšehrad, Dargov, Ďurďošík, Havran, Biela Hora a Soroška, kde je mokrá vozovka.

Z dôvodu nízkych teplôt sa na mokrých alebo vlhkých vozovkách po celom Slovensku môže vytvárať poľadovica. Miestami zľadovatený sneh v hrúbke jedného centimetra sa vyskytuje na cestách III. triedy v okolí Čeboviec (okres Veľký Krtíš). Snehové reťaze pre všetku dopravu je potrebné použiť na ceste II/584 Srdiečko - Bystrá (okres Brezno).

Na snehové jazyky, či záveje by si mali vodiči dať pozor na HP Čertovica, Vrchslatina, na úsekoch ciest I/18 Pusté Pole, II/567 Čabalovce - Výrava, III/53004 Bajerovce, III/54306 - Šarišské Sokolovce, na cestách v okolí Medzilaboriec, Nižnej Šebastovej a Chminianskej Novej Vsi.

Znížená dohľadnosť z dôvodu silného sneženia sa vyskytuje v okolí Liptovského Mikuláša, Štrby, Dechtár, Švábovskej Stráne a Pastierskeho.

Nárazový, respektíve silný vietor fúka v okolí Štítnika, Dobšinej, Švábovskej Stráne, Rožňavy, Štrby, Svinej, Podspád, Banskej Štiavnice, Veľkých Kapušian, Sobraniec, Petrovian, Námestova, Čertovice a Pastierskeho.

HP Šútovce sú uzatvorené pre vozidlá dlhšie ako 10 m a HP Zbojská pre vozidlá nad 3,5 t. Úseky ciest I/64 Nitrianske Pravno - Fačkovské sedlo a I/59 Korytnica - Ružomberok sú tiež uzatvorené pre vozidlá dlhšie ako 10 m.

Všetky sledované úseky diaľnic a rýchlostných ciest na území SR sú zjazdné. Povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý. Na úseku diaľnice D1 v regióne Liptov, Levoča, okolia Beharoviec, rýchlostnej cesty R3 na Orave a rýchlostnej cesty R4 pri Svidníku sa na vozovke miestami nachádza čerstvý resp. kašovitý sneh v hrúbke do dvoch centimetrov.

Cesty I., II. a III. triedy na území SR sú tak isto zjazdné. Povrch vozoviek je na krajnom západe a južnej časti západného územia SR, okolia Lučenca, Rimavskej Soboty, Rožňavy a Košíc prevažne vlhký až mokrý. Na ostatnom území SR je vozovka ciest miestami pokrytá vrstvou čerstvého, kašovitého až utlačeného snehu v hrúbke 1 - 3 cm, na vyššie položených cestách v hrúbke až 5 cm.