Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Fašiangy v rôznych mestách: Ako sa bude kde oslavovať?

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

V mnohých mestách a obciach sa bude počas víkendu fašiangovať.

Fašiangy v Poltári budú so zabíjačkou a sprievodom v maskách

Poltár 13. februára (TASR) - Fašiangová mestská zabíjačka a fašiangový sprievod masiek čaká v sobotu 14. februára na obyvateľov a návštevníkov mesta Poltár.

Ako sa píše na webovej stránke mesta, zabíjačka sa začne v dopoludňajších hodinách a bude spojená s ochutnávkou zabíjačkových špecialít. Porcia klobásy alebo jaternice sa bude predávať za „fašiangovú cenu“ jedného eura.

Pre deti bude už od predpoludnia prichystaná tvorivá dielňa vo vestibule kultúrneho domu, kde si môžu vyrobiť svoju vlastnú fašiangovú masku. Tvorivá dielňa bude spojená s ďalšou atrakciou, maľovaním na tvár. Masky si však deti môžu vyrobiť aj doma. Samotný sprievod fašiangových masiek sa začne krátko po poludní.

Približne o 15.00 h sa začne program folklórneho súboru Úvrať pod názvom Pochovávanie basy. Súčasťou podujatia je aj jednodňový Poltársky jarmok.

V Modre oslávia fašiangy súťažou vo varení kapustnice a zábavou v maskách

Modra 13. februára (TASR) - Tradičné zimné podujatie Fašiangy v Modre sa uskutoční v sobotu 14. februára. Pripravuje ho mesto Modra so svojím kultúrnym strediskom a vinárskym spolkom Vincúr.

Celodenné podujatie sa začne obľúbenou súťažou vo varení kapustnice pred Kultúrnym domom Ľudovíta Štúra a v jeho veľkej sále bude ochutnávka vín vyrobených členmi uvedeného spolku. Nebudú chýbať ani domáce zabíjačkové špeciality. O 20.00 h sa začne veselá fašiangová zábava v maskách.

"S poslednou muzikou symbolicky pochováme basu a začína sa obdobie pôstu," uviedol pre TASR riaditeľ Mestského kultúrneho strediska Miroslav Holzmann.