Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Z fašiangového sprievodu smerovali mladí do referendovej miestnosti

Svoj názor v referende 7. februára 2015 v obci Horné Hámre v Žarnovickom okrese prišli vyjadriť aj mladí, ktorí od rána chodili po dedine vo fašiangovom sprievode. Počas prestávky, po ktorej sa vybrali aj do dolnej časti obce, sa stihlo niekoľko z nich zúčastniť i ľudového hlasovania. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Počas prestávky, po ktorej sa vybrali aj do dolnej časti obce, sa stihlo niekoľko z nich zúčastniť i ľudového hlasovania.

Horné Hámre 7. februára (TASR) - Svoj názor v referende dnes v obci Horné Hámre v Žarnovickom okrese prišli vyjadriť aj mladí, ktorí od rána chodili po dedine vo fašiangovom sprievode. Počas prestávky, po ktorej sa vybrali aj do dolnej časti obce, sa stihlo niekoľko z nich zúčastniť i ľudového hlasovania.

Jedným z nich je 24-ročný Tomáš, ktorý účasť v referende berie ako povinnosť. "Od svojich 18 rokov som bol na každých voľbách. Keby všetci tí, čo hovoria, ako to idú sabotovať, prišli a dali nie, tak by to malo ten istý efekt, len by som to ja viac bral od nich, lebo je to také rozumnejšie ako sedieť doma a nevyjadriť sa," podotkol s tým, že kampaň pred referendom už miestami pociťoval ako nátlakovú.

Obec Horné Hámre je podľa jeho slov jedna z mála, kde sa ešte tradícia fašiangového sprievodu udržiava. "Ideme v krojoch z domu do domu a na druhý deň ešte po vrchoch," vysvetlil s tým, že v každom dome zaspievajú a zahrajú. Domáci ich vítajú štedrým pohostením, kde nechýba pálenka, koláče či chlebíčky.

V sprievode, ktorý tvoria približne 15 mladí ľudia, nechýbajú krojovaní mládenci, ktorí tancujú tradičný paličkový tanec a potom vyzvú do tanca aj domácich, či dievčatá v krojoch, ktoré spievajú.

Prečítajte si aj: