Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Dôchodcovia a invalidi už môžu využívať sociálny taxík

Ilustračná foto Foto: FOTO TASR/Oliver Ondráš

Pre dôchodcov a zdravotne postihnutých zaviedlo mesto Žiar nad Hronom od začiatku roka 2015 novú službu.

Žiar nad Hronom 7. januára (TASR) - Pre dôchodcov a zdravotne postihnutých zaviedlo mesto Žiar nad Hronom od začiatku roka 2015 novú službu. Už v týchto dňoch môžu využívať sociálny taxík, ktorý ich v rámci mesta odvezie za jednotnú sumu jedno euro.

Ako vysvetlil hovorca Žiaru nad Hronom Martin Baláž, mesto spolupracuje s dvomi taxislužbami, ktoré pôsobia na jeho území. Ide o službu v rámci katastrálneho územia mesta a pre tých obyvateľov, ktorí sú v dôchodcovskom veku a pre obyvateľov s ťažkým zdravotným postihnutím.

V praxi to vyzerá tak, že si môžu zavolať jednu z dvoch oprávnených služieb a za každú jazdu v rámci mesta zaplatia euro. Zvyšok nákladov dotuje zo svojho rozpočtu mesto. "Obidve tieto taxislužby od nás dostávajú paušálne 200 eur," vysvetlil Baláž s tým, že táto suma sa môže v budúcnosti zmeniť v závislosti od využívania služby zo strany obyvateľov.

Keďže sociálny taxík funguje len niekoľko dní, samospráva ešte nevie jeho opodstatnenosť a využívanie vyhodnotiť. Za vznikom takejto služby však bol podľa Baláža najmä dopyt po nej zo strany obyvateľov. Mesto sa inšpirovalo tiež inými samosprávami, kde takýto systém už funguje. Aby službu niekto nezneužíval, mesto myslelo aj na kontrolný mechanizmus. Baláž avizuje, že sa budú robiť aj náhodné kontroly.