Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Tretí ročník súťaže Do práce na bicykli odštartuje 1. mája

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Už tretí ročník celomestskej súťaže Do práce na bicykli sa začne v Banskej Bystrici 1. mája o 17.00 h na Medokýši.

Banská Bystrica 30. apríla (TASR) - Už tretí ročník celomestskej súťaže Do práce na bicykli sa začne v Banskej Bystrici 1. mája o 17.00 h na Medokýši. "Po dvoch úspešných ročníkoch ju aj tento rok organizuje Občianske združenie (OZ) Občianska cykloiniciatíva (OCI BB) v spolupráci s mestom Banská Bystrica. Tento rok sa prvýkrát do súťaže zapoja aj iné slovenské mestá," uviedla pre TASR hovorkyňa primátora Martina Kanisová.

Tento rok sa v Banskej Bystrici prihlásilo do súťaže 59 tímov, spolu je to až 181 súťažiacich. Tak ako vlani aj v tomto roku bude súťažiť primátor mesta Peter Gogola a jazdiť bude za tím mestského úradu. "Súťaž Do práce na bicykli hodnotím ako veľmi úspešný projekt, ktorý má potenciál zapojiť mnoho ľudí a kolektívov z mesta a prispieť tak k rozvoju diskusie o potrebe nemotorových spôsobov dopravy a alternatíve individuálneho motorizmu. To, že súťaž bude tento rok prebiehať aj v iných mestách, nielen v Banskej Bystrici, je neklamným znakom, že je zmysluplná a napĺňa svoj cieľ," povedal Gogola.

"Vďaka rôznym dotáciám a grantom, ktoré sa snažíme získavať, aj tento rok budú pre zapojených Banskobystričanov pripravené zaujímavé a hodnotné ceny," uviedla štatutárna zástupkyňa OCI BB Andrea Štulajterová. Podľa jej ďalších slov ich teší stúpajúci záujem o súťaž a pre nich je dôkazom aj toho, že si obyvatelia postupne viac uvedomujú užitočnosť bicykla ako plnohodnotného dopravného prostriedku na presun po meste. "To je náš dlhodobý cieľ," podotkla Štulajterová.

Cieľom súťaže je podporiť rozvoj nemotorovej, predovšetkým cyklistickej dopravy, motivovať zamestnávateľov, aby vytvárali vo svojich sídlach podmienky pre zamestnancov dochádzajúcich do práce na bicykli, a motivovať zamestnancov, aby viac používali túto formu alternatívnej dopravy. Pravidlá súťaže sú uverejnené na internetovej stránke www.ocibb.sk a platia pre všetky zúčastnené samosprávy.

"Spoločná aktivita mesta a OCI BB zaujala aj Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. Na základe jej výsledkov v meste Banská Bystrica sa národný cyklokoordinátor rozhodol podporiť súťaž na národnej úrovni a vyzval samosprávy, aby sa do súťaže zapojili," priblížila Kanisová. V tomto ročníku tak budú okrem Banskobystričanov súťažiť aj obyvatelia ďalších 29 miest. Keďže súťaž Do práce na bicykli bude prebiehať už aj na celoslovenskej úrovni, okrem mestského vyhodnotenia sa účastníci môžu tešiť aj na porovnanie výsledkov v rámci všetkých zúčastnených miest.