Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Folklórne slávnosti pod Poľanou si pre návštevníkov pripravili novinku

Repliky gazdovského domu so stajňou a humnom, dreveničky so slamenou strechou, ako aj drevenej detvianskej studne sú novinkou areálu amfiteátra na tohtoročných 54. Folklórnych slávnostiach pod Poľanou (FSP) v Detve. Kópie tradičných objektov ľudovej architektúry vytvorilo Komunikačné centrum (KC) Detva ako súčasť projektu v rámci programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika - Maďarsko. Detva, 13. júla 2019. Foto: EASYFOTO TASR - Jozef Poliak

Ďalším výstupom projektu je 30 replík tradičných odevov Podpoľania z dielne Detvianskeho ľudového umenia Ivety Smilekovej, ktoré sú zhotovené podľa pôvodných vzorov.

Detva 13. júla (TASR) - Repliky gazdovského domu so stajňou a humnom, dreveničky so slamenou strechou, ako aj drevenej detvianskej studne sú novinkou areálu amfiteátra na tohtoročných 54. Folklórnych slávnostiach pod Poľanou (FSP) v Detve. Kópie tradičných objektov ľudovej architektúry vytvorilo Komunikačné centrum (KC) Detva ako súčasť projektu v rámci programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika - Maďarsko.

"Všetky tieto objekty sú súčasťou uceleného Podpolianskeho dvora, kde zároveň prezentujeme nový produkt cestovného ruchu s názvom Kultúrna cesta Podpoľanie," povedala pre TASR na prezentácii projektu šéfka KC Elena Jankovičová.

Kultúrna cesta Podpoľanie poukazuje na zaujímavé objekty a služby v regióne. Súčasťou sú aj edukatívny produkt Macko sprevádza Podpoľaním, určený deťom, a tiež ukážka historických bicyklov.

Ďalším výstupom projektu je 30 replík tradičných odevov Podpoľania z dielne Detvianskeho ľudového umenia Ivety Smilekovej, ktoré sú zhotovené podľa pôvodných vzorov. Návštevníci FSP sa s nimi môžu oboznámiť na popoludňajšej prehliadke na Námestí SNP v Detve.

Prehliadka je obohatená modelmi súčasných odevov od návrhárok z Podpoľania. "Na prehliadke bude možné vidieť aj úplne novú kolekciu módnej návrhárky Viery Futákovej, ktorú inšpirovala tradičná ornamentika Podpoľania," dodala Jankovičová.

KC Detva zároveň na slávnostiach uviedla novú reprezentatívnu publikáciu Ľudová architektúra a sakrálne pamiatky Podpoľania, kde je zmapovaných 30 najzachovanejších pôvodných objektov tohto rázovitého kraja.

Repliky pôvodných objektov, krojov, ako aj zrenovované historické bicykle chcú zástupcovia KC preniesť po skončení sa FSP do miestnej časti Skliarovo, kde budú súčasťou pripravovaného ľudového dvora a tiež súčasťou nového produktu cestovného ruchu Kultúrna cesta Podpoľanie.