Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Banskobystrický kraj

Deň kremnického múzea vyvrcholí slávnostným koncertom

Ilustračné fotoFoto: TASR/Dušan Hein

V programe sa predstavia organista Imrich Szabó, stály hosťujúci sólista Opery SND Jozef Benci a kontrabasové kvarteto BassBand s hosťom Martinom Babjakom.

Kremnica 18. septembra (TASR) - Slávnostným koncertom v kostole sv. Kataríny na Mestskom hrade dnes vyvrcholia oslavy 125. výročia založenia kremnického Múzea mincí a medailí.

Ako priblížila Erika Grniaková z múzea, v programe sa predstavia organista Imrich Szabó, stály hosťujúci sólista Opery SND Jozef Benci a kontrabasové kvarteto BassBand s hosťom Martinom Babjakom.

Koncert je súčasťou slávnostného programu ku Dňu kremnického múzea. Ten sa dnes začína seminárom pre odbornú i laickú verejnosť, ktorý bude venovaný dejinám múzea, jeho zbierkovému fondu a súčasnému dianiu v múzeu. "Príspevky predstavia zaujímavé nálezy mincí zo zbierok múzea, ako aj najvýznamnejšie numizmatické akvizície múzea od roku 1994 po súčasnosť. Ďalšie príspevky budú venované dejinám zberateľstva v Kremnici, Mestskému hradu a edukačnej činnosti v múzeu," uviedla Grniaková.

V rámci podujatia sa uskutoční tiež projekcia dokumentárneho filmu z prostredia Umelecko-historického múzea vo Viedni s názvom Veľkolepé múzeum, ktorý divákom prináša neobyčajný, vtipný a dômyselný pohľad do zákulisia jedného z najväčších múzeí histórie umenia. Súčasťou programu bude aj prezentácia edukačných aktivít vo vybraných expozíciách Múzea mincí a medailí.