Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Chrípky je v Banskobystrickom kraji opäť menej

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

V porovnaní s vlaňajškom je výskyt ARO vyšší takmer o desať percent a výskyt CHPO je vyšší o viac ako dve percentá.

Banská Bystrica 14. apríla (TASR) - Výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO), ako aj chrípke podobných ochorení (CHPO) v Banskobystrickom kraji v týchto dňoch opäť klesol. Podľa epidemiológov sa už približuje k mimosezónnej úrovni, čo zvyčajne nastáva po 20. kalendárnom týždni každého roka.

V práve končiacom 15. kalendárnom týždni evidoval banskobystrický Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ), ktorý zbiera údaje o chorobnosti za celý Banskobystrický kraj, 4197 prípadov chorých na ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť 1299 na 100.000 obyvateľov. Chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli v 234 prípadoch, čo je chorobnosť 73 prípadov na 100.000 obyvateľov. Počet ARO veľmi mierne klesol (len o 2,2 percenta), počet CHPO, ktoré sa vyvinuli z ARO, je nižší o desatinu. TASR o tom informovala hovorkyňa banskobystrického RÚVZ Mária Tolnayová.

V porovnaní s vlaňajškom je výskyt ARO vyšší takmer o desať percent a výskyt CHPO je vyšší o viac ako dve percentá. Epidemiológovia urobili analýzy pre 15. kalendárny týždeň na základe hlásení 56 percent lekárov pre deti a dorast a 47 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých.

Čo sa týka chorobnosti na rôzne typy ARO, tá je najvyššia v okrese Zvolen (v absolútnych číslach 509 prípadov), ďalej v okresoch Lučenec, Revúca a Žarnovica. Chrípka sa v najvyššom počte vyskytuje v okresoch Lučenec, Banská Štiavnica, Žiar nad Hronom a Žarnovica.

Čo sa týka ďalšieho vývoja, odborníci neočakávajú ďalší výraznejší vzostup chorobnosti a predpokladajú, že výskyt bude pretrvávať na rovnakej úrovni alebo nižšej.