Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Cesta Železnej opony vedie aj Slovenskom, trasa má 90 kilometrov

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Trasa Cesty Železnej opony na Slovensku je dlhá 90 kilometrov a vinie sa pozdĺž rakúsko-slovenskej hranice od Moravského Sv. Jána po Kittsee.

Banská Bystrica 26. decembra (TASR) – Nadácia Ekopolis v Banskej Bystrici završuje projekt ďalšieho rozvoja slovenského úseku medzinárodnej cykloturistickej trasy EuroVelo 13 Cesta Železnej opony. Trasa dlhá vyše 10.000 kilometrov vedie naprieč celou Európou od Barentsovho k Čiernemu moru pozdĺž bývalej hranice medzi slobodným "Západom" a niekdajším totalitným "Východom".

Ako uviedla Eva Ščepková z Nadácie Ekopolis, je symbolické, že ďalšia časť tohto úspešného projektu končí práve v roku 25. výročia pádu železnej opony.

"Na medzinárodnom projekte, ktorý bol podporený z programu Juhovýchodná Európa, sa zúčastnilo 15 partnerov z 10 krajín strednej a juhovýchodnej Európy. Cieľom projektu bolo najmä zlepšenie podmienok pre cykloturistiku na Ceste Železnej opony zdokonalením niektorých jej úsekov a vylepšením prístupu na ňu verejnou dopravou. Medzi výsledky projektu patrí napríklad vyznačenie nových úsekov trasy v Maďarsku, nová ponuka verejnej dopravy pre cykloturistov v Rakúsku či nové cykloturistické produkty v Rumunsku," konštatovala Ščepková.

Trasa Cesty Železnej opony na Slovensku je dlhá 90 kilometrov a vinie sa pozdĺž rakúsko-slovenskej hranice od Moravského Sv. Jána po Kittsee. Vedie najmä po bývalých vojenských cestách a po účelových komunikáciách so žiadnou alebo minimálnou automobilovou dopravou. Je vhodná pre cykloturistov, rekreačných cyklistov i rodiny s deťmi.

"Slovenská časť projektu sa zamerala na niekoľko oblastí. V spolupráci so Slovenským cykloklubom bol doznačený úsek z Bratislavy do Kittsee, Žilinská univerzita vypracovala štúdiu uskutočniteľnosti zlepšenia kombinovanej verejnej a cyklistickej dopravy pozdĺž trasy. Pracovníci nadácie zmapovali stav trasy a potrebné opravy predložili cyklokoordinátorovi Bratislavského samosprávneho kraja," pokračovala Ščepková.

Podľa nej Cesta Železnej opony predstavuje výrazný potenciál pre cykloturistiku oblasti Záhoria a Bratislavy. Už dnes je najmä v oblasti Devína, Devínskej Novej Vsi a Záhorskej Vsi veľmi využívaná pre rekreačnú cyklistiku miestnych slovenských a rakúskych cyklistov, ale viditeľný je aj nárast cykloturistov, ktorí po nej prichádzajú zo vzdialenejších oblastí Európy.

Podľa Európskej cyklistickej federácie je odhadovaný možný ročný výnos Cesty Železnej opony na Slovensku zhruba 9,5 milióna eur.