Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Poslanci BBA sú sklamaní z personálnej politiky primátora Noska

Ján Nosko Foto: TASR

Ako poslanci Banskobystrickej alternatívy tiež uviedli, mali záujem podporiť nový územný plán, no nemohli zaň hlasovať.

Banská Bystrica 6. apríla (TASR) – Klub nezávislých poslancov Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Banskej Bystrici, Banskobystrická alternatíva (BBA), hodnotil začiatkom apríla 100 dní samosprávy pod vedením primátora Jána Noska a urobil aj odpočet svojej práce.

"Medzi najdôležitejšie opatrenia realizované počas prvých sto dní patrí prijatie rozpočtu, schválenie nového Územného plánu mesta Banská Bystrica a uskutočnenie personálnych zmien v mestských obchodných spoločnostiach," konštatovali poslanci BBA.

Filozofiu rozpočtu presadzovanú vedením mesta, založenú na prísľube masívneho získavania externých finančných zdrojov, berú na vedomie. "Keďže do rozpočtu boli zapracované viaceré pripomienky BBA, vrátane vyčlenenia zdrojov na ochranu pamätihodností či dofinancovania jedinečného Divadla z Pasáže, rozpočet sme podporili," vysvetlili členovia BBA. Očakávajú však, že v nasledujúcich mesiacoch dôjde v rámci rozpočtových možností aj k posilneniu grantovej politiky, participatívneho rozpočtu a výborov mestských častí.

V súlade s osemročným snažením BBA je aj odpolitizovanie mestských spoločností, ktoré v prvom kroku pozostávalo z odvolania poslancov MsZ z riadiacich orgánov firiem a zúženia neúmerne veľkých deväťčlenných dozorných rád. Podľa BBA však druhým krokom musí byť tlak na sfunkčnenie obchodných spoločností, a to vrátane obsadenia štatutárnych pozícií nestraníckymi odborníkmi vo verejných konkurzoch.

Ako poslanci BBA uviedli tiež, hoci mali záujem podporiť nový územný plán, nemohli zaň hlasovať. Dôvodom je kontroverzné funkčné využitie niektorých verejných plôch, redukcia zelene či možnosť budovania vodných elektrární na hlavnom toku Hrona.

"So sklamaním vnímame personálnu politiku primátora, ktorá sa zatiaľ javí byť vo vleku záujmov politických strán podporujúcich kandidatúru Jána Noska v komunálnych voľbách. Napriek predvolebným sľubom sa riadiace funkcie v rámci mestského úradu neobsadzujú výberovými konaniami. Primátor zriadil i funkciu svojho druhého zástupcu, ktorá je v podmienkach nášho mesta nadbytočná," dodali poslanci BBA. Podľa nich došlo aj k zvýšeniu počtu zamestnancov na magistráte.

"Vychádzali sme zo situácie, v akej sme zdedili úrad. Navyšovanie počtu zamestnancov nebolo navyšovaním v pravom zmysle slova, ale bolo to vytváranie odboru alebo útvaru, ktorý má na starosti prípravu projektov. Toto nie je navýšenie, ale absolútne vitálna potreba pre ďalšie obdobie mať tím ľudí, ktorí vedia spracovať projekty a intenzívne na nich pracovať," reagoval Nosko s tým, že oproti koncu vlaňajška došlo na úrade k nárastu o jedného až dvoch zamestnancov. Podľa vedenia magistrátu kritici zabúdajú na to, že tak ako niektorí ľudia prišli, niektorí aj odišli. Zmenou organizačnej štruktúry došlo i k presunu pracovníkov z jedného odboru, respektíve oddelenia na druhý.

"Podarilo sa nám toho už pomerne dosť a mnoho ďalších projektov sa ešte len pripravuje. Bez ľudí, ktorí stoja pri mne, by sa mi to nepodarilo. Čím ďalej, tým viac sa mi potvrdzuje, že vybrať si do svojho tímu mladých a dynamických ľudí bolo správne rozhodnutie," uviedol cez víkend vo svojom blogu venovanom svojim 100 dňom vo funkcii primátor Nosko.

Klub BBA má deväť členov a patria do neho mestskí poslanci Matej Bučko, Viera Dubačová, Hana Kasová, Pavol Katreniak, Milan Lichý, Vladimír Pirošík, Ľudmila Priehodová, Lucia Skokanová a Tomáš Štrba. Je druhým najväčším zoskupením v 31-člennom MsZ. Najväčším je Smer-SD–SDKÚ-SNS so 17 poslancami.