Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Otvorili výstavu o najväčšej povodni v okolí Banskej Bystrice

Najväčšiu prírodnú živelnú katastrofu v novodobých dejinách, ktorá postihla Banskú Bystricu a okolité obce, pripomína výstava s názvom Povodeň 74 - pred a po, ktorú slávnostne otvorili v átriu hlavnej budovy Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR v centre Bratislavy, 19. januára 2015. Pripravil ju Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) v spolupráci so Stredoslovenským múzeom v Banskej Bystrici. Na dobových fotografiách je zaplavená autobusová stanica, zimný štadión, podnik Smrečina a ďalšie lokality Banskej Bystrice. Výstavu spestrujú ukážky dobovej tlače i protipovodňové opatrenia, ktoré nasledovali. Foto: TASR/Michal Svítok

Na dobových fotografiách je zaplavená autobusová stanica, zimný štadión, podnik Smrečina a ďalšie lokality Banskej Bystrice.

Bratislava 19. januára (TASR) – Najväčšiu prírodnú živelnú katastrofu v novodobých dejinách, ktorá postihla Banskú Bystricu a okolité obce, pripomína výstava s názvom Povodeň 74 - pred a po. Je v átriu hlavnej budovy Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR v centre Bratislavy. Pripravil ju Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) v spolupráci so Stredoslovenským múzeom v Banskej Bystrici.

"Výstava súvisí s tým, čo je hlavným poslaním nášho ministerstva a jeho podnikov, to je ochrana proti povodniam. V novom programovacom období na ňu plánujeme z eurofondov tri miliardy eur a spolu s našimi financiami je to takmer štyri miliardy. Medzi pripravovanými projektmi je aj protipovodňová ochrana Banskej Bystrice," povedal na dnešnej vernisáži štátny tajomník MŽP SR Vojtech Ferencz.

Fotogaléria:Výstava Povodeň ´74 - pred a po


Podľa generálneho riaditeľa SVP Mariána Supeka na výstavbu ochranných múrov a ďalších protipovodňových opatrení v stredoslovenskej metropole je plánovaných 27 miliónov eur.

Panelová expozícia dokumentuje situáciu spred 40 rokov. Na dobových fotografiách je zaplavená autobusová stanica, zimný štadión, podnik Smrečina a ďalšie lokality Banskej Bystrice. Výstavu spestrujú ukážky dobovej tlače i protipovodňové opatrenia, ktoré nasledovali.

Najväčšiu prírodnú živelnú katastrofu v novodobých dejinách, ktorá postihla Banskú Bystricu a okolité obce, pripomína výstava s názvom Povodeň 74 - pred a po, ktorú slávnostne otvorili v átriu hlavnej budovy Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR v centre Bratislavy, 19. januára 2015. Pripravil ju Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) v spolupráci so Stredoslovenským múzeom v Banskej Bystrici. Na dobových fotografiách je zaplavená autobusová stanica, zimný štadión, podnik Smrečina a ďalšie lokality Banskej Bystrice. Výstavu spestrujú ukážky dobovej tlače i protipovodňové opatrenia, ktoré nasledovali.
Foto: TASR/Michal Svítok


"Táto povodeň bola poslednou veľkou a ľudia si na ňu dodnes pamätajú. Mestom vtedy akoby pretiekla polovica Oravskej priehrady a zanechala veľké ničivé stopy. Vyzvali sme občanov, aby nám poskytli fotografie. Tie sú súčasťou výstavy, tiež dokumenty z odštepného závodu SVP," priblížil vznik expozície riaditeľ banskobystrického múzea Roman Hradecký.

Najväčšiu prírodnú živelnú katastrofu v novodobých dejinách, ktorá postihla Banskú Bystricu a okolité obce, pripomína výstava s názvom Povodeň 74 - pred a po, ktorú slávnostne otvorili v átriu hlavnej budovy Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR v centre Bratislavy, 19. januára 2015. Pripravil ju Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) v spolupráci so Stredoslovenským múzeom v Banskej Bystrici. Na dobových fotografiách je zaplavená autobusová stanica, zimný štadión, podnik Smrečina a ďalšie lokality Banskej Bystrice. Výstavu spestrujú ukážky dobovej tlače i protipovodňové opatrenia, ktoré nasledovali
Foto: TASR/Michal Svítok


Návštevník výstavy sa dozvie, že v tomto meste bolo od roku 1543 do 1974 osemnásť povodní. Posledná bola najväčšia, keď po výdatných dažďoch dosiahol Hron 22. októbra výšku hladiny 494 cm pri prietoku 560 m3 za sekundu, čo bolo na úrovni tisícročnej vody. Hron ohrozil aj Brezno, Podbrezovú, Slovenskú Ľupču, Sliač a Zvolen. V Banskej Bystrici pod Pamätníkom SNP vzniklo veľké jazero. Záplavy postihli aj Radvaň, Podlavice, Kostiviarsku, Šalkovú a Malachov. Bolo poškodených 267 domov, neprejazdných 42 km ciest, 30 km železníc, zaplavených 3800 ha poľnohospodárskej pôdy.

Výstava potrvá do konca januára.

Video:V átriu MŽP SR je výstava o najväčšej povodni v okolí Banskej Bystrice