Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Nosko posilňuje projektový odbor, z EÚ chce získať oveľa viac

Ján Nosko Foto: TASR

Získať viac peňazí z fondov Európskej únie chce primátor aj personálnym posilnením útvaru mestského úradu, ktorý to má vo svojej náplni. Už tento rok tam prijali troch nových ľudí.

Banská Bystrica 30. marca (TASR) - Značný dôraz na zvýšenie zamestnanosti v meste, príliv nových investícií a tiež lepšie čerpanie príspevkov z eurofondov - to sú hlavné priority, na ktoré sa chce zamerať banskobystrický primátor Ján Nosko vo svojom aktuálnom funkčnom období. K napĺňaniu týchto cieľov mu poslúžilo už prvých sto dní vo funkcii, po uplynutí ktorých o svojej práci informoval novinárov.

Podľa Noska na dobrej ceste je dnes príchod dvoch investorov v priemyselnom parku Šalková. Ide o firmy z oblasti ekologického (čistého) priemyslu. Podrobnosti o spoločnostiach a plánovanom počte zamestnancov však zverejnia až po ukončení obojstranných rokovaní.

"Na rozvoj mesta bude mať ale značný vplyv aj nový územný plán, ktorý sme predložili a ktorý vytýči jasné mantinely pre výstavbu na území Banskej Bystrice," uviedol ďalej.

Značný dôraz kladie na čerpanie eurofondov. V tejto súvislosti spomenul pripravovaný Plán hospodárskeho a sociálneho rozvoja mesta, ktorý by už v apríli mali zverejniť tak, aby ho mohli pripomienkovať aj Banskobystričania. K prioritným projektom, na ktoré budú žiadať peniaze z eurofondov, zaradil Nosko projekt na protipovodňovú ochranu mesta.

Získať viac peňazí z fondov Európskej únie chce primátor aj personálnym posilnením útvaru mestského úradu, ktorý to má vo svojej náplni. Už tento rok tam prijali troch nových ľudí.

Nosko v personálnej práci nechce ísť formou auditov, tak ako napríklad v susednom Brezne či vo Zvolene, ale skôr posilnením útvarov s nedostačujúcimi ľudskými zdrojmi. "Prvým predpokladom úspechu je to, že sa nám podarilo vytvoriť (na úrade) tím ľudí, ktorí skutočne chcú robiť, čo je prvý predpoklad na to, aby niečo fungovalo," zdôraznil.

Primátor sa zmienil aj o znížených nákladoch samosprávy za odvoz komunálneho a biologicky rozložiteľného odpadu a na čistení mesta, ktoré vedenie magistrátu dosiahlo od nástupu do úradu. Rokovaním s dvoma externými firmami sa podarilo znížiť pre tento rok náklady o asi 85.700 eur.