Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

V Banskobystrickom kraji opravujú stanice, v Bystrici postavia novú

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Krajské riaditeľstvo (KR) Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Banskej Bystrici má 17 hasičských staníc, 14 z nich v Banskobystrickom kraji rekonštruuje z eurofondov.

Banská Bystrica 25. novembra – Krajské riaditeľstvo (KR) Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Banskej Bystrici má 17 hasičských staníc, 14 z nich v Banskobystrickom kraji rekonštruuje z eurofondov v rámci Regionálneho operačného programu. Informoval o tom v pondelok (24.11.) riaditeľ KR HaZZ v Banskej Bystrici Dušan Sľúka.

"Od roku 2010 do dnešného dňa máme zrekonštruovaných sedem hasičských staníc - v Rimavskej Sobote, Hnúšti, Modrom Kameni, Detve, Krupine, v Banskej Štiavnici a Novej Bani. Náklady dosiahli 3,25 milióna eur,"
uviedol Sľúka. Ako dodal, stanice vo Fiľakove, Poltári, Revúcej a v Žiari nad Hronom sú v štádiu rozpracovanosti a prebiehajú tam stavebné práce, alebo z dôvodov vypovedania zmluvy sa pokračuje vo vyhľadávaní ďalšieho dodávateľa stavby.

"Zostávajú nám ešte hasičské stanice v Tornali, kde počítame s objemom finančných prostriedkov cez 550.000 eur, v Lučenci 1,32 milióna eur a v Závadke nad Hronom 662.000 eur. V prípade týchto staníc prebieha verejné obstarávanie na dodávateľa stavby. Verím, že sa nám ich podarí zrealizovať na budúci rok,"
dodal Sľúka.

Ako konštatoval, stanica v Banskej Bystrici a Poltári nebola zahrnutá do "europrojektov". Tie by mali byť financované zo štátneho rozpočtu. V prípade Poltára stanica sídli v prenajatých priestoroch a v takom prípade nie je možné čerpať finančné prostriedky z eurofondov.

Pre Banskú Bystricu sa spracováva štúdia na novú stanicu a hľadá sa pozemok, kde by krajské i okresné riaditeľstvo, ale v prvom rade hasičská stanica, sídlili pod jednou strechou, v jednom areáli. Podľa Sľúku rekonštrukcia doterajších priestorov na Komenského ulici v centre mesta pod Urpínom by bola neefektívna. Ako uviedol, lepšie je postaviť nový hasičský areál, takpovediac na zelenej lúke. Z hľadiska najlepšej dostupnosti k zásahom by im vyhovovala lokalita priemyselného parku v Šalkovej.