Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

V Banskej Štiavnici otvoria výstavu o osudoch bulharských Židov

Na snímke pohľad na historické centrum Banskej Štiavnice. Foto: TASR/Dušan Hein

"Výstava približuje nielen osudy Židov počas holokaustu, ale mapuje aj odvahu občanov Bulharska, ktorí sa dokázali postaviť proti prenasledovaniu Židov," uviedla vedúca Galérie Jozef Kollára.

Banská Štiavnica 10. februára (TASR) - V súvislosti so 70. výročím holokaustu Slovenské banské múzeum (SBM) Banská Štiavnica pozýva verejnosť na výstavu s názvom Sila občianskej spoločnosti: Osud Židov v Bulharsku 1940 – 1944.

"Výstava približuje verejnosti nielen osudy Židov počas holokaustu, ale mapuje aj odvahu občanov Bulharska, ktorí sa dokázali otvorene postaviť proti prenasledovaniu Židov," informovala Iveta Chovanová, vedúca Galérie Jozefa Kollára. Vernisáž sa uskutoční v piatok 13. februára o 15.00 h v Galérii Jozefa Kollára. Výstavu si môže verejnosť prezrieť až do 30. marca.

Organizátormi výstavného projektu sú Kultúrny inštitút Ministerstvo zahraničných vecí Bulharska a Stredisko židovských štúdií Sofijskej univerzity sv. Klimenta Ochridského. Projekt sa realizuje pod záštitou J. E. Margarity Ganeva, veľvyslankyne Bulharskej republiky v SR, a Nadeždy Babiakovej, primátorky mesta Banská Štiavnica.