Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Banskobystrický kraj

V galérii Jozefa Kollára vystavia ilustrácie z kultovej detektívky

Ilustračná snímka. Foto: TASR Dano Veselský

Čiernobiela kreácia so šplechom jednej farby a dokonale prepracované jemné ťahy perom vytvorili podľa autorov výstavy nezameniteľný vizuál, ktorý príbehy roky odlišoval od iných na pultoch.

Banská Štiavnica 12. júna (TASR) - Na kultové detektívky pre deti zo 70. rokov o troch chlapcoch, ktorí si v garáži za domom založili súkromnú agentúru a pod heslom "vypátrame všetko" začali riešiť tie najbizarnejšie tajomstvá, si spomenie najnovšia výstava banskoštiavnickej Galérie Jozefa Kollára.

V poradí deviata výstava zo série "TOTO! Je kabinet ilustrácie" priblíži originály ilustrácií Jozefa Cesnaka a Mariána Oravca z knihy Alfred Hitchcock a Traja pátrači.

Čiernobiela kreácia so šplechom jednej farby a dokonale prepracované jemné ťahy perom vytvorili podľa autorov výstavy nezameniteľný vizuál, ktorý príbehy roky odlišoval od iných na pultoch. Obaja ilustrátori pracovali podľa nich podobne, viedli čitateľa po príbehu, zvyšovali napätie, dopĺňali jeho fantáziu a doslova posúvali príbeh.

Jozef Cesnak študoval Vysokú školu výtvarných umení (VŠVU) na oddelení voľnej grafiky a knižnej ilustrácie u profesora Vincenta Hložníka. Doposiaľ ilustroval viac ako 150 kníh pre deti a mládež, ale aj pre dospelých čitateľov, postupne sa stal špecialistom na povesti, báje a knihy s historickou tematikou. Je držiteľom Ceny Ľudovíta Fullu za ilustračnú tvorbu.

Marián Oravec absolvoval VŠVU na oddelení knižnej ilustrácie a voľnej grafiky u profesora Albína Brunovského. Venuje sa maľbe, kresbe, ilustrácii a grafike. Niekoľko rokov pôsobil v zahraničí, najmä v Austrálii. 

Partnermi výstavy je bratislavská "TOTO! je galéria", z verejných zdrojov ju podporil Fond na podporu umenia. Výstava bude verejnosti prístupná od 21. júna do 29. septembra.