Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Po 30 rokoch idú stavať novú autobusovú stanicu v Banskej Bystrici

Na archívnej snímke areál autobusovej stanice v Banskej Bystrici. Foto: TASR - Dušan Hein

Novú autobusovú stanicu v Banskej Bystrici začali stavať ešte v roku 1983, rok nato skolaudovali časť stavby a v roku 1990 sa stavebné práce definitívne zastavili.

Banská Bystrica 21. januára (TASR) – Banskobystričania sa po 30 rokoch zrejme dočkajú novej autobusovej stanice. Ako tvrdí investor a vedenie mesta, ak všetko pôjde podľa plánov, nová moderná stanica Terminal Center Banská Bystrica (vlak-bus-shopping) by mala stáť na Vianoce v roku 2016. Náklady na jej vybudovanie sa dnes odhadujú na takmer 18 miliónov eur. S búracími a stavebnými prácami by sa malo začať v lete, prípadne na jeseň tohto roku.



Novú autobusovú stanicu v Banskej Bystrici začali stavať ešte v roku 1983, rok nato skolaudovali časť stavby a v roku 1990 sa stavebné práce definitívne zastavili. V centre mesta, vedľa súčasnej autobusovej stanice, zostal iba skelet pôvodne plánovanej výpravnej haly, ktorý za 25 rokov schátral. V miestnych anketách si viackrát vyslúžil pomenovanie "strašidlo" mesta.

Ako dnes informoval primátor Banskej Bystrice Ján Nosko, investor, spoločnosť Primum, člen medzinárodnej česko-bavorskej developérskej skupiny InterCora, urobila kúpou areálu autobusovej stanice významný krok pre všetkých obyvateľov a návštevníkov mesta pod Urpínom.

"Výstavba novej autobusovej stanice je jednou z našich priorít volebného obdobia. Tešíme sa, že sme v spoločnosti Primum našli kompetentného a skúseného partnera pre realizáciu tak významného projektu. Terminal Center Banská Bystrica zároveň predstavuje dôležitý ekonomický impulz pre mesto a región," reagoval Nosko.

Multifunkčný staničný komplex má v jednom podzemnom a dvoch nadzemných podlažiach, kde budú nástupištia, parkoviská a obchodné centrum, vytvoriť medzi susediacou železničnou a autobusovou stanicou atraktívne spojenie. Projekt spoločnosti Primum v spolupráci s generálnym projektantom, spoločnosťou JahnGroup, počíta s vytvorením nákupnej pasáže napojenej na železničnú stanicu.

Terminal Center Banská Bystrica ponúkne na ploche 13.200 metrov štvorcových asi 50 obchodných priestorov, ktoré prinesú do mesta i nové pracovné príležitosti.

"Doteraz sme sa nestretli s tak ústretovým vedením mesta. Z oboch strán je viditeľný enormný záujem. Chceme podať pomocnú ruku aj miestnym podnikateľom. Terminal Center sa okrem iného realizáciou nových parkovacích miest zaradí medzi miesta atraktívne a dobre dostupné aj pre individuálnych návštevníkov," uviedol spolumajiteľ firmy Primum Ivan Hlaváček. Spoliehajú sa najmä na miestne stavebné firmy.

Počas búracích a stavebných prác bude obyvateľom slúžiť dočasná autobusová stanica. Pre ňu je aj z dopravného hľadiska najvhodnejšie veľké parkovisko na Mičinskej ceste blízko súčasnej stanice.