Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Banskobystrický kraj

Banská Bystrica dostala k výročiu originálny darček. Knihu z pohľadníc

Na snímke nová knižná publikácia 76 rokov Banskej Bystrice na pohľadniciach, ktorú predstavili počas charitatívneho podujatia Spájanie 2015 v Banskej Bystrici vo štvrtok 10. septembra 2015. Foto: TASR/Branislav Račko

Krstnými otcami knihy sa stali primátor Ján Nosko a čerstvý majster sveta v chôdzi Matej Tóth.

Banská Bystrica 10. septembra (TASR) – V predvečer osláv 760. výročia od udelenia kráľovských privilégií dostala Banská Bystrica originálny darček. Novú publikáciu o jej pohľadniciach z rokov 1939-2015. V historickej radnici ju dnes podvečer pokrstili medeným práškom, keďže Banská Bystrica má prívlastok medená. Krstnými otcami knihy sa stali primátor Ján Nosko a čerstvý majster sveta v chôdzi Matej Tóth.

"Minulý rok sme Banskobystričanom po prvý raz predstavili podujatie Spájanie, ktorého cieľom je spojiť viaceré občianske združenia a iniciatívy s mestom pre pomoc dobrej veci. Tou je už šesť rokov zbierka pre miestny Dom sv. Alžbety, ktorý pomáha matkám a deťom v núdzi v našom meste. Tento rok budeme zbierať financie na nákup nových exteriérových dverí, pretože terajšie sú v nevyhovujúcom stave a centrum si nové nemôže dovoliť," priblížila Diana Vigašová z Banskobystrického okrášľovacieho spolku (BBOS).

"V tento jubilejný rok sme chceli podujatie ozvláštniť, a preto sme sa rozhodli, že ho spojíme s krstom knižky '76 rokov Banskej Bystrice na pohľadniciach', ktorá je darčekom jej autorov mestu a obyvateľom k 760. výročiu," doplnil mestský poslanec, podpredseda BBOS a zároveň zostavovateľ publikácie Martin Klus. Kniha vyšla v náklade 3000 kusov.

Na snímke nová knižná publikácia 76 rokov Banskej Bystrice na pohľadniciach, ktorú predstavili počas charitatívneho podujatia Spájanie 2015 v Banskej Bystrici vo štvrtok 10. septembra 2015.
Foto: TASR/Branislav Račko


Ako dodal, bol uchvátený historickými pohľadnicami, ktoré zachytávajú minulosť tohto mesta. K tým sa dostal vo chvíli, keď videl jednu z najväčších zbierok snímok, vrátane pohľadníc Banskej Bystrice, ktorú vlastní Banskobystričan Ján Baláž. Má ich okolo 13.500 kusov. Z takmer troch stoviek pohľadníc napokon vybrali okolo 140 fotografií, ktoré čitatelia nájdu v knihe. Pod popisky a texty k piatim kapitolám knihy sa podpísal historik a rovnako mestský poslanec Marcel Pecník.

Kniha bude darovanou pamiatkou nielen pre hostí mesta pod Urpínom, ale čoskoro by sa mala objaviť aj v predaji kníhkupectiev.



Na snímke nová knižná publikácia 76 rokov Banskej Bystrice na pohľadniciach, ktorú predstavili počas charitatívneho podujatia Spájanie 2015 v Banskej Bystrici vo štvrtok 10. septembra 2015.
Foto: TASR/Branislav Račko