Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Banskobystrický kraj

V Banskej Bystrici sa učí aj športová diplomacia

Danka Barteková Foto: TASR/Vladimír Benko

Danka Barteková je absolventkou a doktorandkou Fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov (FPVaMV) v Banskej Bystrici.

Banská Bystrica 19. októbra (TASR) – Absolventkou magisterského štúdia Fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov (FPVaMV) v Banskej Bystrici, a ešte stále aj študentkou, je členka Medzinárodného olympijského výboru (MOV), olympijská medailistka z Londýna 2012 v športovej streľbe Danka Barteková. V súčasnosti sa venuje doktorandskému štúdiu.

"Posledné dva–tri roky sa orientujeme aj na športovú diplomaciu. Danka Barteková je našou absolventkou a doktorandkou. Mladá úspešná olympionička je členkou MOV, je úspešný študent a športovec, má jazykové kompetencie a odbornú znalosť. Je spoluautorkou monografie o športovej diplomacii," pripomenul prodekan pre štúdium a rozvoj FPVaMV v Banskej Bystrici Peter Čajka.

FPVaMV sa počas svojej takmer 20-ročnej existencie zaradila k významným akademickým pracoviskám, ktoré pripravujú odborníkov pre oblasť medzinárodných vzťahov, verejnej politiky a štátnej správy. Absolventi fakulty úspešne reprezentujú Slovenskú republiku v inštitúciách Európskej únie a v oblasti medzinárodných vzťahov.

Ako Čajka poznamenal, ich absolventi sú dnes štátnymi tajomníkmi na niektorých ministerstvách alebo tam pôsobia v rôznych funkciách, sú radcami, poslancami v europarlamente či politológmi a znalcami protokolu.

"FPVaMV bola pre mňa pri výbere vysokej školy logickou voľbou. Chcela som študovať jazyky, získať všeobecný prehľad v mnohých oblastiach politického a verejného života – v diplomacii, ekonómii, práve, histórii, dejinách politických teórií. Štúdium splnilo moje očakávania a momentálne mám vynikajúci základ pre moju prácu v športovej diplomacii," uviedla na webovej stránke svojej alma mater olympionička Barteková.

Úspešnou študentkou aj Šubrtová

Zdravotne postihnutá slovenská reprezentantka v lyžovaní Henrieta Farkašová (vpravo) a jej navádzačka Natália Šubrtová.
Foto: TASR/Martin Baumann
Medzi úspešných študentov FPVaMV patrí aj Natália Šubrtová, držiteľka dvoch zlatých a jednej bronzovej medaily z 11. paralympijských hier v Soči 2014, v úlohe navádzačky zrakovo postihnutej pretekárky Henriety Farkašovej. V tejto zostave sa predstavili aj na predošlých paralympijských hrách vo Vancouveri, kde Henrieta Farkašová s Natáliou Šubrtovou získali tri zlaté a jednu striebornú medailu. To ich radí na post najúspešnejších paralympionikov slovenskej histórie.

"Za posledné dva–tri roky vidíme trend, že študenti po prvom stupni štúdia odchádzajú do zahraničia, a teda, že ich akoby strácame. Ako prodekan pre štúdium a rozvoj by som to mohol vnímať negatívne, ale ak po bakalárskom štúdiu naši najlepší študenti pokračujú v štúdiu na renomovaných, prestížnych školách v zahraničí, teší nás, že sa so získanými vedomosťami od nás úspešne presadia v zahraničí," zdôraznil Čajka.

FPVaMV sa snaží študentov, vzdelávajúcich sa v odbore medzinárodné vzťahy, "zdržať doma" aj vďaka projektu univerzít z krajín V4, s ktorým prišla univerzita v poľskom Krakove. Študent každý semester strávi na inej fakulte – v Krakove, na Masarykovej univerzite v Brne, na univerzite v maďarskom Pécsi a na banskobystrickej FPVaMV. Získa medzinárodne uznávaný diplom. Ďalšou možnosťou je frankofónne štúdium v spolupráci s francúzskymi univerzitami v Reims a vo Versailles, s ktorými si FPVaMV vzájomne uznávajú a akceptujú obsahovú náplň študijných programov v odbore medzinárodné vzťahy.