Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Banská Bystrica získala ocenenie v triedení odpadu

Ilustračné foto, Banská Bystrica Foto: TASR/Jozef Ďurník

Čestné uznanie, 3. miesto za najväčší prínos v znižovaní množstva odpadov, prevzali v Dolnom Kubíne mestský poslanec Pavol Bielik a Michal Štúber z oddelenia odpadového hospodárstva magistrátu.

Banská Bystrica 13. februára (TASR) – Triedený zber komunálneho odpadu v Banskej Bystrici zaznamenal v rokoch 2011 až 2013 veľký pokrok. Ako TASR informovala hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Sekerešová, svedčí o tom aj ocenenie, ktoré mesto pod Urpínom získalo v súťaži 3Z – Znižuj, Znovupoužívaj, Zrecykluj.

Čestné uznanie, 3. miesto za najväčší prínos v znižovaní množstva odpadov, prevzali na nedávnej konferencii v Dolnom Kubíne za mesto Banská Bystrica podpredseda komisie pre životné prostredie a odpady, mestský poslanec Pavol Bielik a Michal Štúber z oddelenia odpadového hospodárstva magistrátu.

Za úspechom mesta stojí najmä projekt zavedenia separovaného zberu kovov a biologicky rozložiteľného odpadu (BRO) z domácností a zavedenie triedeného zberu textilu, odevov a druhotného dotrieďovania dreva z objemného odpadu.

"Ocenenie patrí všetkým Banskobystričanom, ktorí prijali projekt pozitívne a začali triediť odpad," uviedol Štúber.

S každým úspechom sú však spojené aj problémy. Pri triedenom zbere komunálnych odpadov je to najmä vhadzovanie zmiešaného odpadu do kontajnerov, ktoré sú určené výhradne na jeden druh, ako je BRO, kovy, papier, plasty a sklo.

"Radi by sme sa obrátili na občanov s prosbou, aby neukladali BRO do kontajnerov v sieťkach či v plastových taškách. Ostatný komunálny odpad treba vhadzovať - triediť do kontajnerov na to určených," požiadal vedúci oddelenia odpadového hospodárstva banskobystrického magistrátu Peter Suchý.

V prípade, že BRO nespĺňa požadovanú kvalitu, prevádzkovateľ zariadenia na jeho zhodnotenie má právo prekategorizovať ho na zmesový komunálny odpad, ktorý sa nezhodnocuje. Tým sa môžu zvýšiť náklady na odpadové hospodárstvo.

Problém s triedením nastáva aj pri kovoch, plastoch a papieri. Pri PET fľašiach a papierových škatuliach ide o ich nedostatočné zmenšovanie, čím sa efektívne nevyužije kapacita kontajnera.

"Verím, že sa nám podarí efektivitu triedeného zberu neustále zvyšovať," dodal Štúber.