Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Banskobystrický kraj

Banská Bystrica: Bezdomovci môžu prečkať mrazivé dni a noci v ohrevni

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Počas týchto troch sviatočných dní mohli bezdomovci zostať v nocľahárni aj cez deň.

Banská Bystrica 26. decembra (TASR) – Bezdomovci v Banskej Bystrici nemusia mať obavy, ako prečkajú tohtoročnú zimu, najmä pokiaľ udrú tuhé mrazy, a to v noci alebo cez deň. Banskobystrický územný spolok Slovenského Červeného kríža (SČK) pre nich každoročne otvára ohrevňu v rámci nocľahárne Večierka.

"Hneď ako klesnú teploty pod päť stupňov Celzia, je pre nich u nás v rámci SČK otvorené podprahové zariadenie ohrevňa, kde sa môžu prísť zohriať aj počas dňa, môžu si uvariť čaj, alebo dať si teplú kapustnicu, ktorá nám zostala zo Štedrého dňa a ktorú sme zamrazili. Nemusia sa túlať po supermarketoch alebo staniciach, tu môžu prečkať chladné dni," uviedla pre TASR riaditeľka územného spolku SČK v Banskej Bystrici Zuzana Stanová.

Nocľaháreň Večierka je prvý záchytný bod pre ľudí bez strechy nad hlavou. Má kapacitu 20 lôžok. V zime je vždy plná, chodia najmä stabilní klienti. Ak príde na noc viac ľudí, pospia si aj na matracoch alebo v kreslách, ktoré sociálni pracovníci umiestnia v ohrevni.

Počas týchto troch sviatočných dní mohli bezdomovci zostať v nocľahárni aj cez deň. V sobotu (27. 12.) ráno ju už musia opustiť. Na Silvestra a na Nový rok v nej môžu zasa zotrvať aj cez deň.