Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Exkandidát sa ľuďom ospravedlnil, primátor sa nad to povzniesol

Na snímke primátor mesta Banská Bystrica Peter Gogola. FOTO TASR/Branislav Račko

Bývalý krajský predseda SDKÚ Martin Baník sa Banskobystričanom ospravedlnil za svoje rozhodnutie vzdať sa kandidatúry na primátora v prospech Petra Gogolu.

Banská Bystrica 9. septembra (TASR) – Primátor Peter Gogola zažil na dnešnom rokovaní Mestského zastupiteľstva v Banskej Bystrici ťažšie chvíle. V bode programu Slovo pre verejnosť vystúpil bývalý krajský predseda SDKÚ Martin Baník, aby sa Banskobystričanom ospravedlnil za svoje rozhodnutie v roku 2010, keď sa vzdal kandidatúry na primátora práve v prospech Gogolu.

"Primátorovi som stále dával nádej a po roku - dvoch som hovoril, že nič nie je stratené. Nastúpený trend však pokračoval celé štyri roky. Jednoducho, takého primátora sme tu ešte nemali. Peter Gogola bol omyl a veľká chyba," uviedol Baník.

"Vzdať sa kandidatúry v prospech Gogolu bolo ťažkým rozhodnutím už aj preto, že som bol nejakým krajským predsedom SDKÚ v Banskej Bystrici. Nemohol som však pripustiť, aby sa primátorom Bystrice stal vtedajší kandidát Smeru-SD Ľubomír Vážny. Gogola vyhral, nás odkopol a prijal ľudí, ktorí boli neprofesionálni a ktorí nemali žiadne skúsenosti. Teraz vidno ten dopad na každom kroku v meste," vysvetlil pre TASR svoje ospravedlnenie Banskobystričanom Martin Baník. V komunálnych voľbách nekandiduje na žiadnu z funkcií.

Baník pred poslancami Gogolovi pripomenul, že "podpora miestnych podnikateľov bola koncentrovaná len na jeho najbližších, že rozvrátil školstvo, prepadli štyri milióny eur z eurofondov na zateplenie škôl, v mestských škôlkach chýba 160 miest, nepodarilo sa mu pritiahnuť ani zahraničné investície do cestovného ruchu", a pod.

"Bola to znôška demagógie, poloprávd a subjektívnych tvrdení. Ja ich nebudem komentovať," reagoval pre TASR primátor Gogola. Ako dodal, dokáže sa nad to povzniesť.