Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Banskobystrický kraj

Bábkové divadlo vzdeláva 55 rokov, na tvorbu už ale peniaze nedostáva

Bábkové divadlo v Banskej Bystrici Foto: TASR/Dušan Hein

Banskobystrické Bábkové divadlo na Rázcestí bolo založené 1. apríla 1960.

Banská Bystrica 30. marca (TASR) - Už 55 rokov zabáva i vzdeláva malých aj veľkých divákov banskobystrické Bábkové divadlo na Rázcestí (BDnR). Založené bolo 1. apríla 1960. Prvým riaditeľom bol Stanislav Kmeť. Koncom toho istého roka priniesol umelecký súbor prvú inscenáciu s názvom Šuki a Muki.

"Založenie divadla bolo rozložené na niekoľko etáp a aj my by sme chceli priblížiť históriu postupne, tak ako sa divadlo v čase etablovalo," povedala na dnešnej tlačovej konferencii pri príležitosti založenia BDnR jeho riaditeľka Iveta Škripková.

Prvá časť osláv sa uskutoční 1. apríla. Na Námestí Š. Moysesa predvedie svojich päť P - Prvoaprílový program pre prajné publikum. V rámci neho divadlo odohrá predstavenia pre najmenších Pinocchio a Kocúr v čižmách a bude aj pouličná recepcia.

Divadelníci si následne 1. júla pripomenú aj 55 rokov od nástupu umeleckého súboru a v decembri tiež prvú inscenáciu, ktorá bola 10. decembra 1960.

Témou roka osláv má byť podľa Škripkovej kultivovanie. "Chceme upozorniť na to, aký zmysel má všetko okolo nás kultivovať a zušľachťovať," priblížila. Divadlo napríklad zverejní Chartu práv dieťaťa, ktorá upozorňuje aj na to, že dieťa má právo na vzdelanie. Založiť chcú tiež Združenie rodičov a priateľov BDnR.

Divadlo sa neustále usiluje aj o realizáciu druhej etapy dostavby divadla. Podľa Škripkovej na to ale nie je už niekoľko rokov vôľa a to nielen čo sa týka zriaďovateľa, ale ako poznamenal umelecký šéf Marián Pecko ani zo strany banskobystrickej verejnosti. "Ten tlak tu jednoducho nie je."

Divadlo v súčasnosti sužuje aj nedostatok financií a to nielen na samotnú prevádzku, ale najmä na tvorbu. "Nedostatok peňazí na nové inscenácie si musíme nahrádzať žiadosťami o granty a niekedy do poslednej chvíle tŕpnuť, či ich vôbec dostaneme," konštatoval Pecko. Podľa Škripkovej na tvorbu vôbec nedostávajú peniaze od roku 2007.