Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Banskobystrická samospráva bodovala v súťaži bezbariérovosti

Mesto Banská Bystrica, ilustračné foto Foto: TASR/Wikimedia/Twisp

Mesto pod Urpínom podporuje i mimovládne organizácie, ktoré združujú alebo sa venujú pomoci občanom so zdravotným postihnutím. Realizuje benefičné podujatia, festivaly a výstavy.

Banská Bystrica 10. júna (TASR) – Mesto Banská Bystrica zabodovalo v bezbariérovosti na nedávnom oceňovaní Oskar bez bariér za rok 2014, ako jedna z piatich samospráv na Slovensku. Cieľom tejto súťaže bolo motivovať mestá a obce, aby sa angažovali v oblasti starostlivosti o zdravotne postihnutých a sociálne slabších občanov, inšpirovať ich k tomu, aby odstraňovali bariéry, a to aj vo vzťahu k mentálne postihnutým a iným skupinám obyvateľov budovaním domovov sociálnych služieb, útulkov pre bezdomovcov či bezprahových centier pre drogovo závislých.

Ako uviedla hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Sekerešová, mesto dlhodobo podporuje komunitné multifunkčné centrá, ktoré poskytujú služby v oblasti podporovaného bývania, opatrovateľskej služby i ambulantnej rehabilitácie. Vytvára projekty zamerané na pomoc zdravotne postihnutým alebo sociálne znevýhodneným obyvateľom.

"Za posledné obdobie sme zmodernizovali poskytovanie opatrovateľskej a rehabilitačnej služby. Vybudovali sme terapeutickú záhradu a niekoľko alternatívnych terapií ako arteterapia, muzikoterapia. Podarilo sa nám rozšíriť špecializované priestory pre seniorov v denných centrách," doplnila Mária Filipová, vedúca Odboru sociálnych vecí Mestského úradu v Banskej Bystrici.

Mesto pod Urpínom podporuje i mimovládne organizácie, ktoré združujú alebo sa venujú pomoci občanom so zdravotným postihnutím. Realizuje benefičné podujatia, festivaly a výstavy.

"Medzi významných partnerov mesta patrí aj komunitné divadlo zamerané na umelecké a kultúrne aktivity pre znevýhodnené skupiny obyvateľstva. Dobrým príkladom je mestské Divadlo z Pasáže, ktoré si pripomína 20. výročie svojho vzniku. Aj vďaka tomu, bolo naše mesto nominované na ocenenie," dodal viceprimátor Martin Turčan.