Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Banskobystrický kraj

Radvanský jarmok vzdá poctu bábkarovi A. Anderlemu i fujare

Fujary Foto: TASR/Adriána Antošková

Na svoje si prídu všetci milovníci tradičnej ľudovej kultúry.


Banská Bystrica 7. septembra (TASR) - Jeden z najstarších jarmokov na Slovensku, Radvanský jarmok v Banskej Bystrici, otvorí svoje brány návštevníkom už po 358. raz. Uskutoční sa 11.-13. septembra v centre mesta a, ako už tradične, bude spojený aj s 18. ročníkom Trhu umeleckých remesiel. Jeho história sa spája s rokom 1655, keď samostatná obec Radvaň získala v deň narodenia Panny Márie právo na jeho konanie. Radvanský jarmok často označujú za jarmok všetkých jarmokov, keďže na ňom kraľujú ľudové remeslá, zábava, dobré jedlo a bohatý kultúrny program.

Na Námestí SNP sa jarmočníci budú môcť vrátiť do minulosti vďaka stredovekému mestečku, v ktorom nebudú chýbať šermiarske turnaje i stredoveká krčma. Tržnica zasa vzdá poctu fujare a valašskej kultúre, kde si zároveň pripomenú 10. výročie zápisu fujary do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Na tohtoročnom jarmoku ožijú aj bábky významnej osobnosti európskeho bábkarstva Antona Anderleho. Jeho umeniu bude vyhradený priestor medzi galériou a kostolom.

"Radvanský jarmok je neodmysliteľnou súčasťou nášho mesta a som rád, že naň môžem tento rok pozvať všetkých Banskobystričanov a priateľov mesta. O to viac, keď si tento rok pripomíname 760. výročie udelenia výsad Banskej Bystrici kráľom Belom IV. Verím, že si každý vyberie z pestrej ponuky pripraveného programu a svojou prítomnosťou prispeje k jedinečnej atmosfére," uviedol dnes na tlačovej besede banskobystrický primátor Ján Nosko.

Na svoje si prídu všetci milovníci tradičnej ľudovej kultúry. Radvanský jarmok obohatia košikári, vareškári, medovnikári, šperkári, drotári, kováči i zvonári. Na jarmok sa ohlásilo vyše 280 remeselníkov, a nielen zo Slovenska, prídu tiež Maďari, Česi, Poliaci, Bulhari a Srbi.

"K zaujímavým remeslám bude patriť prezentácia stavby historických kachlí, ukážky remeselnej výroby pastierskych kapsí, detvianskych opaskov, zvoncov, fujár, píšťal, keramiky, sudov a mnohých iných. Novinkou bude predaj bavlnených metrážnych látok vlastnej výroby a mydiel z kozieho mlieka a olivového oleja," doplnila vedúca oddelenia kultúry magistrátu Jana Pelikánová.

Ako už obvykle, veľký nápor sa očakáva pri stánkoch s občerstvením, ktorých by malo byť vyše 20, ale aj pri zábavných atrakciách a kolotočoch. To všetko bude sústredené v Dolnej ulici, na Vajanského námestí, Štefánikovom nábreží a na Hronskom predmestí.

Radvanský jarmok bol v roku 2011 zapísaný do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva.