Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Banskobystrický kraj

Zamestnanci jazdili v Banskej Bystrici do práce na bicykloch

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Zamestnanci lokálnych firiem a organizácií najazdili celkovo 47.701 kilometrov, čím mestu i planéte ušetrili 12.137 kilogramov nevyprodukovaného CO2.

Banská Bystrica 9. júna (TASR) – Do práce na bicykli počas mája v Banskej Bystrici jazdilo 95 tímov zložených z 302 súťažiacich. Zamestnanci lokálnych firiem a organizácií najazdili celkovo 47.701 kilometrov, čím mestu i planéte ušetrili 12.137 kilogramov "nevyprodukovaného CO2". TASR o tom dnes informoval Michal Majer z Občianskej cykloiniciatívy Banská Bystrica s tým, že mesto pod Urpínom sa zaradilo v rámci Slovenska na najvyššie priečky.

Účastníci kampane Do práce na bicykli chceli takto upozorniť vedenie mesta na potrebu rozvoja cyklistickej infraštruktúry a zamestnávateľov na potrebu vytvárania vhodných podmienok pre cyklistov na pracoviskách.

"Zároveň sa snažili ostatným Bystričanom ukázať, že bicykel môže byť pre mnohých obyvateľov ideálnym spôsobom pri dochádzaní do práce, či už zo zdravotného, ekonomického alebo časového hľadiska," konštatoval Majer.

Najlepším tímom, ktorý počas mája najazdil najviac kilometrov v banskobystrických uliciach, sa stal tím CykloBután s takmer 2488 kilometrami a najlepším jednotlivcom Veronika Rojíčková, ktorá na bicykli najazdila 1112 kilometrov. Spomedzi zamestnávateľov bol najaktívnejším Orange Slovensko, ktorého zamestnanci zostavili až sedem tímov.

V rámci Slovenska sa do kampane zapojilo 55 miest, 916 tímov a 2861 súťažiacich. Podľa Majera v celkovom počte najazdených kilometrov predbehla Banskú Bystricu len Bratislava s 84.115 kilometrami, v kategórii kilometrov prepočítaných na počet obyvateľov Svit a Piešťany.

Zamestnanci na Slovensku absolvovali 60.248 ciest do práce na bicykli a najazdili viac než 372.000 kilometrov. "Vďaka tomu sa do ovzdušia nedostalo 93.011 kilogramov CO2 a iných škodlivín v porovnaní s cestou autom, čím súťažiaci prispeli k zlepšeniu ovzdušia v našich mestách," dodal Majer.