Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia ZOH 2018

Z Kuzminovej v šprinte padla nervozita, v stíhačke prišlo šťastie

Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová sa raduje v cieli zo zisku striebornej medaily v stíhacích pretekoch žien na 10 km počas XXIII. zimných olympijských hier 12. februára 2018 v juhokórejskom Pjongčangu. Foto: TASR/Michal Svítok

Okrem deky či vrecúšok na ruky od jedného z divákov ju totiž zahrievala radosť z vybojovanej medaily, už jej štvrtej olympijskej.

Pjongčang 12. februára (TASR) - Anastasia Kuzminová sa v cieli pondelňajšej stíhačky biatlonistiek na ZOH 2018 v Pjongčangu chvela skôr šťastím než zimou. Okrem deky či vrecúšok na ruky od jedného z divákov ju totiž zahrievala radosť z vybojovanej medaily, už jej štvrtej olympijskej.

Kuzminová "vyrovnala" svoju bilanciu na dve zlaté a dve strieborné, keď sa napriek štyrom streleckým chybám dokázala posunúť z trinástej priečky po šprinte. Pred slovenskou reprezentantkou finišovala už dvojnásobná olympijská šampiónka v Pjongčangu Laura Dahlmeierová z Nemecka: "Tretia streľba s dvomi chybami sa nemala stať, to boli ozaj 'nervičky'. Veľmi som sa však snažila na trati zabojovať s Laurou. Veľmi som sa snažila byť odolná proti vnútornému tlaku a nepokoju, ktorý sa vo mne odohrával. Dokázala som sa skoncentrovať na poslednú streľbu a vedela som, že všetky dievčatá nebudú strieľať na nulu. Vietor robí svoje a ja som vysoká, takže ma to niekedy ešte viac rozkývalo. Urobila som všetko, čo som vedela a aj striebro ma veľmi teší."

Po štvrtej položke bolo zrejmé, že Dahlmeierová smeruje za víťazstvom a o zvyšných kovoch sa rozhodne medzi Francúzkou Anais Bescondovou a Kuzminovou, ktorá mala v nohách o tri trestné okruhy navyše. Napriek tomu sa neustále držala pred súperkou a o pozíciu neprišla ani vo finiši: "Za mnou bola silná športovkyňa, ktorá dokáže zabojovať. Snažila som sa pripravovať takticky, viem, že moje správanie na trati nebolo vzorové, párkrát som ju nepustila pred seba. Videla som, že má tiež dosť rýchle lyže, zakaždým som sa pred ňu postavila, nepustila som ju do vnútornej časti. Som veľmi vďačná každému, kto mi dával informácie na trati, že dve bojujeme o striebro a bronz. Mohla som sa tak sústrediť na posledný okruh, záverečné metre som sa nechcela vzdať. Mala som pred očami každý tréning, odkedy som tu, išla som do toho odušu," vyznala sa Kuzminová v mix zóne.

O pár momentov, už v teplejšom prostredí na tlačovej konferencii medailistiek, prezradila aj rodinnú motiváciu, s ktorou ju na ZOH 2018 vyslal Anton Šipulin. Kuzminovej brata nepustil Medzinárodný olympijský výbor (MOV) do výberu Olympijských športovcov z Ruska: "Podporil ma, keď som išla na tieto ZOH trocha smutná. Povedal mi, 'Nasťa, jednu medailu pre seba a jednu medailu pre mňa.'" Kuzminová má po pondelku za sebou disciplíny, v ktorých si pamätala chuť olympijských úspechov. Už o dva dni ju bude mať možnosť spoznať aj vo vytrvalostných pretekoch: "Nestalo sa, že by som hneď na úvod získala zlato v šprinte. Na jednej strane by som sa mala zlomiť, ale na druhej zo mňa opadla nervozita, akú som mala pred šprintom, takže to bolo na niečo aj dobré."

vyslaní redaktori TASR ak ph