Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia ZOH 2018

FOTO: Vlhová vyrovnala Žampu a spol.: Nervozita sa tam dala krájať

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová. Foto: TASR/AP

Slovenská lyžiarka si vo štvrtok najlepším nebiatlonovým výsledkom slovenskej výpravy na ZOH v Pjongčangu podľa vlastných slov trošku napravila chuť.

Pjongčang 22. februára (TASR) - Nakoniec z toho bolo skvelé piate miesto. Tak ako to po zjazde približne vychádzalo, štyri prekážky boli za daných okolností nad sily Petry Vlhovej v kombinácii so slalomom. Slovenská lyžiarka si vo štvrtok najlepším nebiatlonovým výsledkom slovenskej výpravy na ZOH v Pjongčangu podľa vlastných slov "trošku napravila chuť". Je to zároveň vyrovnanie najlepšieho výsledku slovenského zjazdára v olympijskej histórii. V samostatnej ére skončil tiež v kombinácii piaty Adam Žampa pred štyrmi rokmi v Soči. Vo federálnych časoch Jana Gantnerová v zjazde 1984 a Peter Jurko v kombinácii 1988.

Pravda, Petra Vlhová od radosti zase nevyskakovala: "Neviem, či som šťastná, v každom prípade sa teraz cítim lepšie, najmä po tom, ako mi tu nevyšli slalomové preteky. Vedela som, že teraz musím predviesť moju najlepšiu slalomovú jazdu, aby som v kombinácii mohla pomýšľať na pódium a dopadlo to takto. Som piata."



Po zjazde priamo povedala, že to nebolo najhoršie, ale mohlo to byť aj lepšie. V olympijskej súťaži alpskej všestrannosti si udržala nádej na popredný výsledok, ale do slalomu išla s veľkým časovým mankom predovšetkým na americké favoritky. Za najrýchlejšou v zjazde, Lindsey Vonnovou zaostala na 13. mieste 3 sekundy a 21 stotín, za Mikaelou Shiffrinovou 1,23. Švajčiarska spolufavoritka Wendy Holdenerová získala na ňu 47 stotín. Prekážkou v prípadnom útoku na pódium bola aj ďalšia Švajčiarka Michelle Gisinová, ktorá na Vonnovú stratila len 77 stotín a slalomy jazdí na hranici elitnej pätnástky. Nevyspytateľná Nórka Ragnhilda Mowinckelová slalomy nejazdí, ale v zjazde bola ešte tri stotinky pred Gisinovou.



"Snažila som sa držať líniu, aby som nerobila zbytočné chyby. Jasné, treba túto disciplínu viac trénovať, aby som chytila ten správny pocit ako držať lyže a bude to lepšie," konštatovala. Vlhovej celá príprava na olympijský kombinačný zjazd spočívala v troch tréningoch v olympijskom horskom dejisku Čongson a v samotných špeciálnych pretekoch, ktoré nedokončila: "Na tých tréningoch som mala pocit, že som išla vrch zle a dole celkom dobre, teraz som mala opačný pocit, je to rôzne. Ináč mám dojem, že som sa prispôsobila celkom dobre, zjazd nie je nejaký mimoriadne ťažký, je bez príliš rovných a rýchlych pasáží. Stále sa to točí, je to pekný zjazd."

Do slalomu išla Petra Vlhová bez konkrétnych cieľov: "Snažiť sa ísť moju jazdu. A čo bude, to bude." A nebolo to zlé, hoci: "Táto jazda bola oveľa lepšia ako predtým. Dala som do toho všetko, išla som na riziko. Drobné chyby ma stáli pódium. Ale to ťažko povedať, jazdí sa to na dve disciplíny, v tej prvej v zjazde bolo treba ísť trochu rýchlejšie. Je to moja prvá kombinácia, dala som do toho všetko."

Slovenská lyžiarka sa pomerne dlho držala v trojici priebežných medailistiek, ktorú sú zhromaždené v cieli a neustále ich sníma prenosová kamera. Aj keď si to na jednej strane užívala, na druhej bola napätá, že dokedy v tej trojke vydrží: "V kútiku duše som verila, že by to mohlo vyjsť. Ale nervozita sa tam dal krájať," narážal Vlhová najmä na situáciu, keď sa zosunula na tretiu priečku a zároveň Shiffrinová tušila, že zlato jej môže ubziknúť. A veru sa tak aj stalo. Top-favoritkám titul "vyfúkla", tak ako sa po zjazde aj rysovalo, vicemajsterka sveta Gisinová. Tretia Holdenerová (svetová šampiónka), štvrtá Mowinckelová (dvojnásobná juniorská majsterka sveta) a potom už za samými kombinačnými esami slovenská kombinačná kométa.

Napriek tomu Petra Vlhová neuvažuje v línii, že mohla na túto disciplínu nabehnúť už počas sezóny. Zima bola náročná a najmä nahustená januárovým točivým programom Svetového pohára. "Je veľmi ťažké trénovať všetky disciplíny, deň má 24 hodín a ak by som to chcela všetko zvládnuť, musela by som byť na tom veľmi dobre fyzicky i psychicky. Treba ísť na to postupne a v budúcnosti sa na to budeme asi viac koncentrovať."

vyslaní redaktori TASR ph ak