Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia ZOH 2018

Adam Žampa mohol siahnuť do pätnástky, Andreas sa na seba hneval

Na sní­mke slovenský lyžiar Adam Žampa. Foto: TASR/Martin Baumann

V druhom kole švrtkového slalomu štartoval Adam Žampa z výhodnej východiskovej pozície, o posun vo výsledkovej listine ho však pripravila chyba už v úvodnej časti.

Pjongčang 22. februára (TASR) - Slovenský lyžiar Adam Žampa síce skončil vo všetkých troch individuálnych olympijských vystúpeniach v elitnej tridsiatke, ale vo štvrtkovom slalome v Pjongčangu mohol dosiahnuť oveľa viac. V druhom kole štartoval z výhodnej východiskovej pozície, o posun vo výsledkovej listine ho však pripravila chyba už v úvodnej časti.

Žampa sa po nej dokázal takmer zázračne skonsolidovať a jeho ďalšie medzičasy patrili k top druhého kola, no na zlepšenie 24. priečky to nestačilo. V kombinácii skončil 22., v obrovskom slalome obsadil 25. miesto: "Myslím si, že mi ušla elitná desiatka, možno pätnástka. Reakcia, ktorú som urobil, bola podľa videa veľmi rýchla. Sám som bol prekvapený - to ani nie je možné. Potom sa už do toho pustil úplne naplno, ani som nerozmýšľal, kde čo je. Nechcel som ani uveriť, koľko som stiahol od prvého medzičasu do cieľa. Určite to človeka štve, ale nevadí, aspoň som sa do toho pustil tak, ako som mal."

Na trati oboch kôl čakalo na účastníkov niekoľko náročných zmien rytmu, z ktorých vyplynul veľký počet výpadkov. Súťaž dovedna nedokončilo 63 zo 108 štartujúcich. Žampovi k tomu chýbal v stredisku Jangpchjong zľadovatenejší povrch: "Neviem, prečo to po ženách nepoliali vodou, ale vôbec to nebolo také ľadové ako pri kombinačnom slalome v Čongsone. Bránky boli od seba na deväť metrov, čo je krátka vzdialenosť, potom sa to rozbehlo a potom to opäť bolo krátke. Bolo náročné nájsť rytmus a odhadnúť, kedy to už človek môže pustiť, aby získal čo najvyššiu rýchlosť do roviny. Takisto druhé kolo bolo veľmi zaujímavé, dosť zatočené, ťažko sa držala rýchlosť od štartu až do cieľa." Nespokojnosť po chybe, ktorá ho stála cennejší výsledok, vyventiloval gestami v cieľových priestoroch a v mix zóne už z neho pominula. "Celkovo to hodnotím veľmi pozitívne, lebo som ani neveril, že sa na zimné olympijské hry dostanem po tom, ako som v októbri podstúpil operáciu kolena. Vo všetkých disciplínach som skončil do tridsiatky, dá sa povedať, že do 25-ky. Vo všetkých troch som však urobil veľké chyby, takže môj potenciál je omnoho väčších. Lenže, to nikoho nezaujíma, každého zaujímajú iba výsledky," zdôraznil 27-ročný Žampa pre TASR.

Naopak, o tri roky mladšieho brata Andreasa škrelo, že v druhom kole nezariskoval viac. Aj keď sa v kariére nesústredí na špeciálny slalom, naskytnutej olympijskej príležitosti sa chcel uchopiť pevnejšie. Tak ako to urobil v "obráku", hoci ho napokon nedokončil: "Som možno jediný Slovák, ktorý chce jazdiť iné disciplíny. Cítim, že v obrovskom slalome máme väčšie šance, preto sa zameriavam naň. Vo štvrtok však bola možnosť ísť slalom, pretože nemáme toľko pretekárov ako napríklad Rakúšania, takže som nemusel byť extra slalomár. Chcel som zo seba vydať všetko, aj slalom jazdím vždy naplno, nech to na trati vyzerá i komicky. S prvým kolom som celkom spokojný, s druhým určite nie." Andreas by radšej prijal to, čo postihlo jeho v "obráku" alebo Adama vo štvrtok. Pokiaľ by si mohol povedať, že spravil maximum, za ktoré nepovažoval 35. miesto s takmer pätnásťsekundovým mankom na víťaza: "Patrí to k tomu, keď sa riskuje, niekedy to vyjde, inokedy nie, ako mne v obrovskom slalome. Aj z neho mám však oveľa lepší pocit než teraz. Chyby sa dajú odstrániť časom, ale horšie je, keď sa do toho nepustím naplno. Teraz som na seba naozaj dosť nahnevaný."

Tretí slovenský reprezentant vo štvrtkovej súťaži Matej Falat si pre špicar nezapísal žiadne umiestnenie. Po prvom kole figuroval na 32. priečke, len jej udržanie by preňho znamenalo výrazne zlepšenie olympijského maxima: "Dosť ma to hnevá, lebo jestvovala šanca na dobrý výsledok. Neviem, čo sa stalo, či to bolo veľkým psychickým tlakom. Myslím si, že na to mám, na tréningoch dokážem ísť dobré časy. Môže to byť aj psychikou, v poslednej individuálnej súťaži som chcel dobrý výsledok. Prvé kolo som išiel pod kontrolou a s rezervou, asi som podvedome chcel najmä dokončiť. V druhom som tiež extrémne neriskoval, je to smola."

Adam Žampa ako najskúsenejší z tria vyzdvihol pri hľadaní kladov trojnásobné mužské zastúpenie Slovenska v alpskom lyžovaní na ZOH 2018. V sobotu sa dvaja z tejto trojice predstavia v tímovej súťaži. "Je veľké pozitívum, že sme tu traja a všetci traja máme na to, aby sme jazdili do prvej tridsiatky. Na dievčatá bol možno trošku väčší tlak. Verím, že o to viac 'zamakáme' v tímovej súťaži a spoločne ako tím dokážeme niečo pre Slovensko." Svah bude neporovnateľne plytší než na špeciálny slalom, no podľa Adama Žampu sa môže zdať ľahký iba na prvý pohľad: "Ako je jednoduchý, tak je ťažký. Je to síce rovinka, na tej je však veľmi ťažké byť rýchly." Muži sa o to pokúsia po boku Petry Vlhovej a Veroniky Velez-Zuzulovej. Tímová súťaž priniesla Slovensku na minuloročných majstrovstvách sveta striebro, teraz sa však očakáva účasť viacerých popredných individualít, keďže preteky jednotlivcov sa štvrtkom v Pjongčangu skončili.

vyslaní redaktori TASR ak ph