Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia ZOH 2018

Myrher získal na ZOH zlato v slalome, Adam Žampa skončil na 24. mieste

Na snímke slovenský lyžiar Adam Žampa v cieli 2. kola slalomu mužov na XXIII. zimných olympijských hier v juhokórejskom Pjongčangu, 22. februára 2018. Foto: TASR - Michal Svítok

Myhrer sa tak stal vo veku 35 rokov a 42 dní najstarším víťazom slalomu pod olympijskými kruhmi.

Pjongčang 22. februára (TASR) -Švédsky lyžiar Andre Myhrer získal zlato v štvrtkovom slalome na ZOH v Pjongčangu. V Alpskom centre Jangpchjong triumfoval časom 1:38,99 min. Na druhom mieste skončil Švajčiar Ramon Zenhäusern (+0,34 s) a bronz získal Michael Matt z Rakúska (+0,67 s).

Preteky sa skončili pohromou pre dvojicu najväčších favoritov. Rakúšan Marcel Hirscher vypadol už v 1. kole, priebežný líder Henrik Kristoffersen z Nórska nezvládol druhú jazdu.

Slovenský reprezentant Adam Žampa obsadil 24. miesto s mankom 3,28 s. Jeho brat Andreas figuroval na 35. mieste s veľkým mankom takmer 15 sekúnd. Tretí Slovák na štarte Matej Falat nedokončil.

Švédsky lyžiar Andre Myhrer sa teší v cieli 1. kola slalomu počas XXIII. zimných olympijských hier v juhokórejskom Pjongčangu 22. februára 2018.
Foto: TASR/AP


Myhrer využil zaváhanie dvojice favoritov. V úvodnom kole obsadil druhé miesto za lídrom Kristoffersenom so stratou len 0,21 s. Víťaz šiestich z ôsmich slalomov v prebiehajúcej sezóne Svetového pohára Hirscher vypadol, keď nechytil optimálny rytmus. Prvú chybu ešte ustál, ale druhú už nie a vynechal bránku. Prišiel tak o šancu na tretie zlato, v Pjongčangu vyhral kombináciu a obrovský slalom.

V druhom kole zajazdil výborne Zenhäusern, ktorý sa dostal z deviateho miesta na prvé časom 1:39,33 min. Ten odolal útokom šiesteho Francúza Alexisa Pinturaulta i jeho krajana Victor Muffat-Jeandeta, ktorý išiel do druhého kola z tretej priečky. Nakoniec ho zdolal len Myhrer o 34 stotín. Kristoffersen spravil chybu už v úvodných bránkach a prišiel o veľkú šancu na zlato.

Myhrer sa stal vo veku 35 rokov a 42 dní najstarším víťazom slalomu pod olympijskými kruhmi a dosiahol najväčší úspech svojej bohatej kariéry. Na konte má aj bronz spred ôsmich rokov z Vancouveru: "Neuveriteľné, nemôžem to pochopiť. Na štarte som bol trochu nervózny, ale povedal som si, že sa uvoľním a užijem si túto chvíľu. Začiatok jazdy nebol ideálny, ale potom som pridal plyn. Je to pre mňa skvelý výsledok a som šťastný, že som nadviazal na Stenmarka."

Adam Žampa figuroval po 1. kole na 24. mieste s odstupom 2,19 s, keď ho spomalila chyba v strednej časti trate. V druhom kole spravil hrúbku s hodinami hneď v úvodných bránkach a nabral veľkú stratu. No v ďalšom priebehu ju výborným výkonom dokázal zredukovať a do cieľa prišiel priebežne na treťom mieste s mankom 0,33 s na vtedajšieho lídra Phila Browna z Kanady. Nakoniec z toho bolo 24. miesto. "Príliš som sa narovnal a zostal som dlhšie na vnútornej lyži, tú mi šmyklo a už som sa do toho nevedel dostať naspäť. Reakcia, ktorú som urobil, bola podľa videa rýchla. Okamžite som sa snažil ísť ďalej, ale už to bolo. Určite to človeka štve, lebo s takou obrovskou chybou, akú som urobil, som došiel do cieľa s odstupom 33 stotín. Bol som prekvapený, myslel som si, že to nie je ani možné. Aspoň som sa do toho pustil tak, ako som mal," povedal Adam Žampa pre TASR v cieľových priestoroch.

Mladšieho brata Andreasa mrzelo práve to, že druhú jazdu neabsolvoval na hranici možností: "S prvým kolom som celkom spokojný, s druhým určite nie. Som sám na seba nahnevaný. Vo štvrtok bola šanca ísť slalom, pretože nemáme toľko pretekárov, tak som chcel vydať zo seba všetko. Určite aj z obrovského slalomu mám lepší pocit, ako z tohto slalomu." Falat vypadol po špicari už v hornej pasáži druhého kola: "Dosť ma to hnevá, lebo bola šanca na dobrý výsledok. Neviem, čo sa stalo, či to bolo veľkým psychickým tlakom."



výsledky:



1. Andre Myhrer (Švéd.) 1:38,99 min, (47,93+51,06 s),
2. Ramon Zenhäusern (Švaj.) +0,34 s (48,66+50,67),
3. Michael Matt (Rak.) +0,67 (49,00+50,66),
4. Clement Noel (Fr.) +0,71,
5. Alexis Pinturault (Fr.) +0,73,
6. Victor Muffat-Jeandet (Fr.) +0,76,
7. Kristoffer Jakobsen (Švéd.) +0,95,
8. Daniel Yule (Švaj.) +1,13,
9. David Ryding (V.Brit.) +1,17,
10. Sebastian-Foss Solevaag (Nór.) +1,19,

... 24. Adam ŽAMPA +3,28,
35. Andreas ŽAMPA +14,59,
Matej FALAT (všetci SR) nedokončil


Vyslaní redaktori TASR Andrej Bezák a Peter Horváth