Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zimné športy

ZOH: Nemci získali zlato v súťaži družstiev severskej kombinácie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Najväčší favoriti zdolali strieborných Nórov a bronzových Rakúšanov.

Pjongčang 22. februára (TASR) - V severskej kombinácii družstiev na ZOH v Pjongčangu suverénne triumfovali Nemci v zložení Vinzenz Geiger, Fabian Riessle, Eric Frenzel a Johannes Rydzek. Najväčší favoriti zdolali strieborných Nórov o 52,7 sekundy a bronzových Rakúšanov o 1:07,8 min.

Na trati 4x5 km štartovali tímy podľa Gundersenovej metódy s prvým Rakúskom, ktoré bolo po skokanskej časti na veľkom mostíku na čele. Náskok šiestich sekúnd však naznačoval, že dlho sa na čele v konkurencii bežecky lepších Nemcov neudržia, tretí boli priebežne Japonci (+0:19). Obhajcovia titulu Nóri vybehli zo štvrtého miesta s mankom 27 sekúnd.

Rakúšan Denifl vydržal na prvom mieste len 2,5 km, keď ho predstihol Geiger. Odvtedy sa náskok Nemcov neustále zvyšoval. Na záverečných 5 km vyštartoval Rydzek s minútovým náskokom a bez problémov dotiahol úsilie až do zlatého finišu. Jeho radosť bola o to väčšia, že k zlatu v individuálnej kategórii pripojil ďalšie z tímovej. "Bol to pre nás skvelý deň. Po Soči, kde sme tesne prišli o zlato, sme si to dnes vynahradili. Nenechali sme sa ničím rozptýliť a išli sme od začiatku za svojim cieľom," povedal v cieli Frenzel.

Kým o prvenstve sa rozhodlo predčasne, dlho bol dramatický súboj o striebro v podaní Nóra Graabaka a Rakúšana Seidla, ktorý napokon jasne dopadol v prospech severana.

Severská kombinácia - súťaž družstiev:

1. Nemecko (Vinzenz Geiger, Fabian Riessle, Eric Frenzel, Johannes Rydzek) 46:09,8
2. Nórsko (Jan Schmid, Espen Andersen, Jarl Magnus Riber, Jörgen Graabak) +52,7
3. Rakúsko (Wilhelm Denifl, Lukas Klapfer, Bernhard Gruber, Mario Seidl) +1:07,8
4. Japonsko +2:00,8
5. Francúzsko +2:27,2
6. Fínsko +2:30,7
7. Česko +3:57,3
8. Taliansko +5:04,3
9. Poľsko +5:15,0
10. USA +5:16,7