Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zimné športy

Vlhová je tretia vo finálovom slalome Svetového pohára

Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová s medailou za druhé miesto v celkovom poradí slalomu žien Svetového pohára v alpskom lyžovaní v zimnom stredisku Soldeu v Andorre v sobotu 16. marca 2019. Foto: TASR - Martin Baumann

Vlhová zajazdila v druhom kole druhý najlepší čas, prevýšila ju len skvelá Shiffrinová. Slovenka vybojovala 13. pódiové umiestnenie v sezóne, z toho ôsme v slalome.

Soldeu 16. marca (TASR) - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová obsadila v sobotňajšom finálovom slalome Svetového pohára tretie miesto. V andorrskom Soldeu triumfovala Američanka Mikaela Shiffrinová pred Švajčiarkou Wendy Holdenerovou (+0,07), Vlhová zaostala za víťazkou o 1,20 s. Preteky už nič nemenili na tom, že Shiffrinová získala svoj šiesty malý glóbus v jej top-disciplíne a Vlhová vyrovnala celkovým druhým miestom v slalome slovenské maximum Veroniky Zuzulovej z roku 2016, ale s výrazne vyšším bodovým ziskom.

V prvom kole mala Vlhová tretí najlepší čas, jej ambície však neodzrkadľovalo časové manko. Najlepší výkon v prvej časti súťaže predviedla Švajčiarka Wendy Holdenerová, Vlhová nabrala 1,22 s, keď svoj vysoký štandard predviedla až v záverečnej tretine svahu.

"Som na treťom mieste, ale strata je veľmi veľká. Viem, kde som to stratila, tú strmú časť som šla veľmi zle. V druhom kole sa budem snažiť vyvarovať chýb, už nemám čo stratiť," povedala pre TASR Vlhová. V strednej pasáži ju v prvých bránkach trochu "zatvorilo", na mäkkom snehu sa dostala pod oblúky, ale vyrovnala to veľmi rýchlo a do cieľa svoju jazdu udržala v rytme: "Mala som tam naozaj veľké problémy a chvalabohu som to celkom dobre zvládla. Bolo to z môjho pohľadu boj, snažila som sa ísť naplno a aj v druhom kole budem riskovať." Na 11-stupňové odmäkové podmienky sa nevyhovárala: "Mala som číslo dva, takže skvelú trať. Dúfam, že vydrží aj v druhom kole, možno sa spravia nejaké ryhy, ale bojujem a skúsim sa skoncentrovať na lepší výkon."

V druhom kole Vlhová predsavzatie dodržala a zajazdila druhý najlepší čas, prevýšila ju len Shiffrinová. Slovenská zjazdárska superstar zaregistrovala 13. pódiové umiestnenie v sezóne, ôsme v slalome. Celkovo sa 23-ročná pretekárka postavila na piedestál už 25-krát, Velez-Zuzulová ako priekopníčka úspechov slovenského lyžovania má pódiových umiestnení na konte 30. "Som šťastná, že sa mi aj v poslednom slalome sezóny podarilo opäť ísť na pódium. Teším sa o to viac, že to bolo v ťažkých podmienkach, strašné teplo, som zničená a pretekám z posledných síl. Ešte ale musím nejaké pozbierať na zajtra, v obrovskom slalome dám do toho všetko a potom už bude po sezóne," vyznala sa pre TASR Vlhová, ktorej sa nepodarilo pretlačiť k stolu na tlačovej konferencii. Tam mala exkluzívne sólo Shiffrinová, ktorá vyvolala obrovský záujem médií, keď sa do presscentra priam vrútila rozradostená a s malým glóbusom v ruke.

Shiffrinová 16. triumfom v jednej sezóne vylepšila vlastný rekord. Dosiahla už celkovo 59 víťazstiev v pretekoch SP, z toho 40 v jej najsilnejšej disciplíne, čím vyrovnala rekordný zápis legendárneho Švéda Ingemara Stenmarka. V tomto ročníku vyhrala Američanka špeciálny slalom osemkrát, čo sa predtým v histórii podarilo iba jednej pretekárke, Chorvátke Janici Kosteličovej v sezóne 2000/2001.

Tieto rekordy zároveň predĺžili smolu Holdenerovej. Po prvom kole viedla, napokon jej chýbalo 7 stotín. Má víťazstvá, glóbusy i tituly v kombinácii, ale nikdy v SP ešte nevyhrala preteky v špeciálnej disciplíne. Podarilo sa jej triumfovať aj v paralelnej súťaži rátanej do slalomu, lenže v klasickej sólo konfrontácii s husto naukladanými žŕdkami dosiahla vrátane sobotného finále len 22 druhých a tretích miest.

Výsledky finálového slalomu SP v Soldeu:


1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1:48,15 min., 2. Wendy Holdenerová (Švaj.) +0,07 s, 3. Petra VLHOVÁ (SR) +1,20, 4. Anna Swenn-Larssonová (Śvéd.) +1,58, 5. Frida Hansdotterová (Švéd.) +1,89, 6. Bernadette Schildová (Rak.) +2,30, 7. Katharina Liensbergerová (Rak.) +2,39, 8. Kristin Lysdahlová (Nór.) +2,43, 9. Katharina Truppeová (Rak.) +3,60, 10. Nastasia Noensová (Fra.) +4,05.

Celkové poradie SP (po 34 z 35 súťaží):
1. Shiffrinová 2104 b., 2. VLHOVÁ 1295, 3. Holdenerová 1039, 4. Nicole Schmidhoferová (Rak.) 771, 5. Viktoria Rebensburgová (Nem.) 769, 6. Federica Brignoneová (Tal.) 764

Konečené poriade SP v slalome (12, slalom+paralelky):
1. Shiffrinová 1160 b, 2. VLHOVÁ 877, 3. Holdenerová 681, 4. Swennová-Larssonová (Švéd.) 486, 5. Hansdotterová (Švéd.) 479, 6. Truppeová 379