Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zimné športy

V úvodných pretekoch SP v biatlone víťazstvo Nórska v singlovom mixe

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Štartovalo až 25 dvojíc, no slovenská medzi nimi chýbala.

Pokljuka 2. decembra (TASR) - Úvodné preteky seriálu Svetového pohára v biatlone najlepšie zvládlo v slovinskej Pokljuke Nórsko. V zložení Thekla Nrun-Lieová a Lars Helge Birkeland zvíťazilo v štafetovom mixe dvojíc, keď na 2x6 km ženskej a 2x7,5 km mužskej trati zdolalo Rakúsko o 8,5 sekundy a Ukrajinu o 20,7 s.

Štartovalo až 25 dvojíc, no slovenská medzi nimi chýbala. V minulej sezóne si víťazstvo vo švédskom Östersunde vybojovalo Rakúsko pred Nemeckom a Kazachstanom, teraz si pódiové umiestenie zopakovalo z nich jedine Rakúsko. V športovom centre Triglav vládli napriek nedostatku snehu optimálne podmienky. Najmladšiu disciplínu biatlonového programu nádejne rozbehla Ukrajinka Merkušynová v tesnom závese 1,7 sekundy pred Francúzkou Chevalierovou. Na mužskom úseku Francúz Guigonat musel bežať 75-m dlhý trestný okruh po streľbe stojmo a na odovzdávke už viedlo Nórsko pred Ukrajinou (+2,2).

Tretí ženský úsek pomohol k priebežne prvému miestu Nórke Brun-Lieovej s miernym náskokom pred bezchybne strieľajúcou Ukrajinou, 5,2 s pred Rakúskom a 7,2 pred Nemeckom. V polohe ležmo na záverečnom úseku kraľoval Rakúšan Eder, aj Ukrajinec Tyščenko, no Nemec Lesser musel ísť na trestný okruh a stratil nádej na pódiové umiestenie. V záverečnej 'stojke' Ukrajinec Tyščenko musel prvýkrát dobíjať, a to na posledný terč, čo využil Nór Birkeland, do finišu sa pustil s náskokom 7,6 sekundy, čo stačilo na víťazstvo.

Výsledky
singl mix štafiet na 2x6 km žien a 2x7,5 km mužov: 1. Nórsko (Thekla Nrun-Lieová, Lars Helge Birkeland) 38:26,7 (0+4), 2. Rakúsko (Lisa Theresa Hauserová, Simon Eder) +8,5 (0+5), 3. Ukrajina (Anastasija Merkušynová, Artem Tyščenko) 20,7 (0+1), 4. Francúzsko 30,3 (1+9), 5. Švédsko 35,5 (0+10), 6. Kanada 37,8 (0+10)