Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zimné športy

Snoubordistky Medlové štartujú sezónu, Klaudia má pozvánku na X Games

Slovenská snoubordistka Klaudia Medlová, archívne foto Foto: TASR/AP

Cieľom skúsenejšej zo sesterského dua je atakovanie pódiového umiestnenia, iba 18-ročná Zuzana má pri jej druhom štarte na pretekoch SP skromnejšie vyhliadky.

Alpensia 23. novembra (TASR) - Snoubordistka Klaudia Medlová vstúpi v noci na piatok SEČ do novej sezóny na podujatí Svetového pohára v kórejskej Alpensii. V kvalifikácii jej obľúbenej disciplíny Big Air sa predstaví spoločne so sestrou Zuzanou. Cieľom skúsenejšej zo sesterského dua je atakovanie pódiového umiestnenia, iba 18-ročná Zuzana má pri jej druhom štarte na pretekoch SP skromnejšie vyhliadky a za úspech bude považovať umiestnenie v prvej pätnástke štartového poľa. Eliminačné skoky sa začínajú v piatok o 0.40 SEČ, semifinále, resp. finále ženského Big Air je na programe v noci na sobotu o 02.00/05.00 SEČ.

Okrem Big Airu sa bude Klaudia Medlová venovať v tejto sezóne opäť aj slopestyleu. Po vlaňajšom úspešnom debute v seriáli World Snowboard Tour (WST) tvoria tentoraz gro v kalendári 23-ročnej freestyleovej špecialistky podujatia Svetového pohára FIS. Dôvod je jasný - len na nich môže zbierať body do rebríčka olympijskej kvalifikácie pre hry v Pjongčangu 2018. "Tento rok už sa začínajú kvalifikačné preteky na zimné olympijské hry, takže okrem prípadných pozvánok na top preteky World Snowboard Tour ako X Games, Dew Tour a Burton US Open, sa Klaudia predstaví aj vo Svetovom pohári. Medzi jej absolútnu prioritu budú patriť aj majstrovstvá sveta, ktoré sa v marci uskutočnia v španielskej Sierra Nevade," informoval reprezentačný tréner Marek Hliničan, ktorý o čosi neskôr priamo z Alpensie hlásil pre TASR radostnú informáciu, že K. Medlová si po roku zopakuje účasť na spomínaných X Games. Slovenskú snoubordistku oslovili priamo organizátori a poslali jej pozvánku na podujatie, ktoré sa uskutoční 23.-29. januára 2017 v coloradskom stredisku Aspen. Medlová bude štartovať v jednej z jej dvoch obľúbených disciplín - slopestyle.



Momentálne najúspešnejšia slovenská snoubordistka absolvovala v lete finančne nákladné sústredenie v Austrálii. Nie všetko však na ňom vyšlo podľa predstáv: "Strávili sme mesiac v stredisku Perisher, ktoré ponúka top podmienky na trénovanie. Ako to však už na južnej pologuli chodí, počasie nám veľmi neprialo a vydarených dní, keď sa dalo naozaj kvalitne trénovať, bolo menej," mrzelo Hliničana. Na druhej strane však záverečná príprava v rakúskom Stubai splnila účel. "Stretli sa tam viaceré reprezentačné tímy. Podmienky v Rakúsku boli naozaj skvelé. Klaudia pracovala na zdokonalení tzv. signature tricks s netradičným chytením dosky, čo by jej mohlo vyniesť vyššie bodové ohodnotenia v prípade čistého prevedenia," naznačil Hliničan.

Jeho zverenka v predminulej sezóne zažiarila na svahoch. Na SP v kanadskom Stonehame obsadila tretie miesta v Big Air i slopestyle, predtým na MS v Kreischbergu získala bronzovú medailu v slopestyle. Po vlaňajšej "oddychovej" sezóne, v ktorej nepociťovala tlak na výsledky, ju čaká olympijské vábenie a výzva vybojovať si premiérovú účasť pod piatimi kruhmi. "Prioritou tejto zimy je bezproblémový zisk miestenky na ZOH 2018. Podriadime tomu všetko a veríme, že Klaudia bude úspešná. Okrem toho chceme v rámci 'sveťáku' skončiť do tretieho miesta," dodal pre TASR Hliničan.

Klaudia Medlová by sa po návrate z Kórejskej republiky mala najbližšie predstaviť v sobotu 3. decembra na Svetovom pohári v Mönchengladbachu (Big Air).

program SP v Alpensii, Big Air (v SEČ):
piatok 25. novembra: 0.40-02.57 kvalifikácia žien /K. a Z. MEDLOVÉ/, 03.35-08.02 kvalifikácia mužov

sobota 26. novembra: 02.00-02.54 semifinále m+ž, 05.00-06.22 finále m+ž

Kalendár Klaudie Medlovej na sezónu 2016/2017:
25.-26.11. SP FIS, Big Air (Alpensia/Kór. rep.)

3.12. SP FIS, Big Air (Mönchengladbach/Nem.)

10.-13.12. Dew Tour, slopestyle (Breckenridge/USA) *

16.-17.12. SP FIS, Big Air (Copper Mountain/USA)

6.-7.1. 2017 SP FIS, Big Air (Moskva/Rus.)

16.-21.1. WST - Laax Open, slopestyle (Laax/Švajč.)

23.-29.1. X-Games, slopestyle (Aspen/USA) *

25.-27.1. SP FIS, slopestyle (Seiser Alm/Tal.)

1.-4.2. SP FIS, slopestyle (Mammoth/USA)

9.-12.2. SP FIS, Big Air slopestyle (Stoneham/Kan.)

27.2.-4.3. Burton US Open, slopestyle (Vail/USA) *

7.-19.3. MS FIS, Big Air slopestyle (Sierra Nevada/Šp.)

24.-25.3. SP FIS, slopestyle (Špindlerův Mlýn/ČR)

* - pozvánkové preteky (účasť potvrdia organizátori)