Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zimné športy

Shiffrinová triumfovala v Štokholme a má malý glóbus za slalom

Americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová. Foto: TASR/AP

Slovenka Petra Vlhová vypadla vo štvrťfinále a obsadila delené piate miesto, v prvej jazde síce dokázala zdolať Geigerovú o 33 stotín sekundy, druhú však nedokončila po zaváhaní pri skoku.

Štokholm 19. februára (TASR) - Americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová a Švajčiar Ramon Zenhäusern sa stali víťazmi utorkového paralelného slalomu Svetového pohára v Štokholme. Zenhäusern vo finále mestských pretekov rovnako ako vlani zdolal domáceho Švéda Andreho Myhrera, Shiffrinová v boji o prvenstvo zvíťazila nad Nemkou Christinou Geigerovou a v predstihu si zabezpečila malý krištáľový glóbus za slalom. Navyše 14. víťazstvom v jednej sezóne SP vyrovnala absolútny rekord Vreni Schneiderovej zo sezóny 1988/89, pritom do konca ročníka zostáva ešte desať súťaží. Slovenka Petra Vlhová vypadla vo štvrťfinále a obsadila delené piate miesto, v prvej jazde síce dokázala zdolať Geigerovú o 33 stotín sekundy, druhú však nedokončila po zaváhaní pri skoku.

Vlhová sa v prvých dvoch paralelných slalomoch sezóny postavila na pódium, vlani v decembri skončila druhá vo švajčiarskom St. Moritzi za Shiffrinovou a na Nový rok jej finálovú prehru oplatila, keď triumfovala v mestských pretekoch v Osle. V utorok však nedokázala Američanku vyzvať na finálový súboj. Shiffrinová si zaknihovala už 57. triumf v SP, z toho 43. v pretekoch započítavajúcich sa do hodnotenia slalomu. "S každým kolom som stále viac a viac pociťovala tlak ma moju osobu. Po jazdách som si pozrela moje časy, bola som zakaždým rýchla, ale nie najrýchlejšia. V konečnom zúčtovaní to však stačilo na prvenstvo," uviedla pre ORF suverénna líderka SP, ktorá má už vo vrecku šiesty sezónny titul za slalom. Na čele priebežného hodnotenia disciplíny má pred dvoma záverečnými súťažami pred druhou Vlhovou nedostižný 203-bodový náskok.



Dvadsaťtriročná slovenská reprezentantka prišla do Štokholmu ako držiteľka kompletnej medailovej zbierky z MS v Are (1-1-1). V osemfinále pohodlne vyradila Francúzku Nastasiu Noensovú, keď už po prvej jazde mala náskok 37 stotín. Vo štvrťfinále išlo tiež dlho všetko podľa predpokladov. Geigerovú v prvej jazde jasne zdolala, v druhom si polovicu kola strážila náskok, až kým neprišla chyba na jedinom skoku v strede trate, ktorá ju katapultovala mimo líniu a už sa nedokázala zmestiť do ďalšej bránky. "Spravila som chybu po skoku, išla som na neho príliš vzadu. Tým pádom mi nohy leteli do vzduchu. Ešte som myslela, že to zvládnem. Spravila som chybu, no nič. V prvom rade ma hnevá, že som urobila chybu, lebo do každých pretekov idem naplno a dávam do toho všetko. Mrzí ma to a hnevá, ale taký je šport. Keď riskujem, stávajú sa aj chyby. Spravila som veľkú a vypadla som. Teraz konečne idem domov a trochu si oddýchnem. Pripravím sa na kvázi posledný trip v sezóne," povedala Vlhová pre RTVS.

Vlhovej rivalka, najvyššie nasadená žena "pavúka" Shiffrinová najprv hladko zdolala Nórku Ranghild Mowinckelovú a potom si poradila aj s Rakúšankou Katharinou Truppeovou, v semifinále však mala šťastie, keď v odvetnej jazde v poslednej chvíli zmazala manko na Annu Swennovú Larssonovú a zvíťazila o jedinú stotinu. V prvej finálovej jazde rovnako tesne zdolala Vlhovej premožiteľku Geigerovú, v druhej svoj výkon vygradovala, kontrolovala si vedenie a v cieli mala na Nemku náskok 27 stotín. Tretia skončila domáca Swennová Larssonová, v malom finále zdolala krajanku Fridu Hansdotterovú.

Súťažilo sa klasickým vyraďovacím systémom od osemfinále až po finále. V každom kole dvojica absolvovala dve jazdy s výmenou dráhy, pričom o postupe rozhodoval lepší súčet časov. V mužskej súťaži bolo prekvapením vypadnutie suverénneho lídra SP i disciplíny Marcela Hirschera už vo štvrťfinále. Rakúšan však nemusel smútiť, keďže vyradením Francúza Victora Muffata-Jeandeta v 1. kole si v predstihu zabezpečil malý krištáľový glóbus za slalom. Je to pre neho už šiesta malá guľa za slalom a celkovo 18. krištáľový glóbus - ďalších päť malých má za obrovský slalom a sedem veľkých za celkový triumf v prestížnom seriáli.

Dvadsaťdeväťročný Hirscher mal pred súťažou v priebežnej klasifikácii disciplíny pred druhým Clementom Noelom náskok 275-bodový náskok a keďže Francúz v Štokholme vypadol hneď v úvodnom kole, nemôže už Rakúšana v zostávajúcich dvoch slalomoch ročníka predstihnúť. Hirscher má v tomto ročníku veľkú šancu získať aj malý glóbus za obrovský slalom a veľký za celkové prvenstvo v SP, čím by zaokrúhlil svoju zbierku sezónnych titulov na rovných 20. V nedeľu vybojoval zlato v slalome aj na svetovom šampionáte v Are. "Super. Som rád, že som si zaistil malý glóbus, to bol aj dôvod, prečo som sem pricestoval. Vyplatilo sa sem prísť," citovala Hirschera agentúra APA.

Mužské finále bolo záležitosťou Zenhäuserna a domáceho Myhrera, Švajčiar si vybudoval maximálny náskok už v 1. kole, druhé Švéd nedokončil. Zenhäusern slávil druhý triumf v pretekoch SP, aj vlani zvíťazil v metstských pretekoch vo švédskej metropole. Bronzovú priečku obsadil Rakúšan Marco Schwarz, ktorý si v malom finále poradil so Švajčiarom Danielom Yulem.

Výsledky paralelného slalomu v Štokholme:


ženy: 1. Mikaela Shiffrinová (USA), 2. Christina Geigerová (Nem.), 3. Anna Swennová Larssonová (Švéd.), 4. Frida Hansdotterová (Švéd.), 5. Katharina Truppeová (Rak.), 6. Laurence St. Germainová (Kan.), 7. Wendy Holdenerová (Švaj.), 8. Petra VLHOVÁ (SR), 9. Katharina Liensbergerová (Rak.) (Achtelfinale), 10. Kristin Lysdahlová (Nór.)

celkové poradie SP (po 27 z 37 súťaží): 1. Shiffrinová 1794, 2. VLHOVÁ 1075, 3. Holdenerová 783, 4. Nicole Schmidhoferová (Rak.) 617, 5. Ragnhild Mowinckelová (Nór.) 607, 6. Hansdotterová 547

poradie v slalome (10 z 12): 1. Shiffrinová 960, 2. VLHOVÁ 757, 3. Holdenerová 521, 4. Hansdotterová 398, 5. Swennová-Larssonová 396, 6. Liensbergerová 314

muži: 1. Ramon Zenhäusern (Švaj.), 2. Andre Myhrer (Švéd.), 3. Marco Schwarz (Rak.), 4. Daniel Yule (Švaj.), 5. Sebastian Foss-Solevaag (Nór.), 6. Manfred Mölgg (Tal.), 7. Alexis Pinturault (Fr.), 8. Marcel Hirscher (Rak.), 9. David Ryding (V.Brit.), 10. Christian Hirschbühl (Rak.)

celkové poradie SP (27 z 39): 1. Hirscher 1248, 2. Pinturault 768, 3. Henrik Kristoffersen (Nór.) 693, 4. Dominik Paris (Tal.) 550, 5. Vincent Kriechmayr (Rak.) 515, 6. Beat Feuz (Švaj.), ..., 105. Adam ŽAMPA, 126. Andreas ŽAMPA (obaja SR) 11

poradie v slalome (10): 1. Hirscher 708, 2. Yule 446, 3. Clement Noel (Fr.) 419, 4. Kristoffersen 391, 5. Pinturault 385, 6. Zenhäusern 371

osemfinále:

Petra VLHOVÁ (SR) - Nastasia Noensová (Fr.) nedokončila

štvrťfinále:

VLHOVÁ nedokončila - Christina Geigerová (Nem.)