Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zimné športy

Krasokorčuľovanie: USA udelili zlato z tímovej súťaže zo ZOH 2022

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Najcennejší kov dodatočne získali pôvodne druhí reprezentanti USA. Rusi po odpočítaní bodového zisku Valijevovej klesli na bronzovú pozíciu, na druhé miesto sa posunuli Japonci.

Lausanne 30. januára (TASR) - Ruské krasokorčuľovanie po potvrdení porušenia antidopingových pravidiel Kamily Valijevovej zo strany Športového arbitrážneho súdu (CAS) definitívne prišlo o zlatú medailu z tímovej súťaže zo ZOH 2022 v Pekingu. Informovala AFP.

Najcennejší kov dodatočne získali pôvodne druhí reprezentanti USA. Rusi po odpočítaní bodového zisku Valijevovej klesli na bronzovú pozíciu, na druhé miesto sa posunuli Japonci. Potvrdila to Medzinárodná korčuliarska únia (ISU).

CAS v pondelok udelil štvorročný trest Valijevovej. Svetová antidopingová agentúra (WADA) sa vlani vo februári odvolala na CAS, keďže nesúhlasila s rozhodnutím Ruskej antidopingovej agentúry (RUSADA), podľa ktorej sa Valijevová nedopustila pochybenia. RUSADA ju potrestala za zobratie si lieku proti angíne iba zrušením výsledku z dňa, v ktorom sa jej liek vo vzorke objavil, teda z 25. decembra 2021.

Informáciu o náleze zverejnili až počas OH 2022 v Pekingu, MOV vtedy 15-ročnej Ruske umožnil štartovať s odôvodnením, že ide o chránenú osobu pre jej vek. Valijevová spolu s ďalšími ruskými reprezentantmi vyhrali tímovú súťaž pred USA, Japonskom a Kanadou.