Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zimné športy

ME v krasokorčuľovaní: Slovenky do voľných jázd, líderkou Zagitovová

Na snímke slovenská krasokorčuliarka Nicole Rajičová. Foto: TASR/AP

Nicole Rajičová zašla najlepší KP v kariére, výkon jej zabezpečil 5. pozíciu. Jej krajanka Silvia Hugecová zvládla debut na medzinárodnej scéne tiež výborne, keď ju klasifikovali na 22. mieste.

Moskva 18. januára (TASR) - Slovenská krasokorčuliarka Nicole Rajičová suverénne postúpila zo štvrtkového krátkeho programu sólistiek do sobotňajších voľných jázd na majstrovstvách Európy v Moskve. Dvadsaťdvaročná reprezentantka SR zašla najlepší KP v kariére a predviedla výkon, ktorý jej zabezpečil priebežnú 5. pozíciu. Jej krajanka Silvia Hugecová zvládla debut na medzinárodnej scéne tiež výborne a aj ona prenikla medzi elitnú 24-ku, keď ju klasifikovali na 22. mieste.

Hugecová KP zajazdila bez väčšieho zaváhania, začala kombináciou trojitého rittbergera s dvojitým tulupom, potom skočila trojitý salchow a dvojitý axel. Po svojej jazde si dovolila aj radostné gesto. "Cítim sa veľmi dobre. Môj cieľ bol zajazdiť svoju jazdu, to som aj spravila, takže som spokojná. Keď som skočila úvodný rittberger, odľahlo mi, ale potom som si povedala, že ešte mám pred sebou salchow, musím sa skoncentrovať. Nakoniec všetko bolo dobré," povedala 17-ročná majsterka Slovenska.

Rajičová, ktorá štartovala na ZOH v Soči, a bude aj na februárovej olympiáde v Pjongčangu, na šampionáte obhajuje minuloročné 6. miesto z Ostravy. Išla v poslednej skupine s najväčšími hviezdami. V pláne mala kombináciu trojitého rittbergera s trojitým tulupom, trojitý salchow aj dvojitý axel a zvládla ich výborne. Vydarila sa jej aj kroková pasáž a záverečná pirueta, čo ju katapultovalo na priebežnú druhú, resp. v KP konečnú piatu pozíciu. Zverenka trénera Igora Krokavca od rozhodcov dostala 61,01 bodov, čo je jej nové osobné maximum. Doterajšie 60,98 z minuloročných ME prekonala o 3 stotiny bodu. Spokojne si tak mohla dovoliť záverečné gesto radosti.

Zo slov Rajičovej po výkone znela veľká spokojnosť. Po prvý raz do KP zaradila kombináciu dvoch trojitých skokov a ustála ju, aj keď podľa rozhodcov bol druhý skok nedotočený: "Je to super pocit, mám veľkú radosť. Najväčšiu z toho, že mi vyšla táto kombinácia. Na tréningu som nekazila skoky, takže som si povedala, snáď nepríde chyba teraz. Po prvom skoku som nemala ideálny výjazd a chvíľu som váhala, či po ňom nedám radšej dvojitý, ale povedala som si, že to nejako stiahnem. Som rada, že sa mi to podarilo," okomentovala svoju jazdu.

Najlepší KP predviedla nečakane iba 15-ročná Ruska Alina Zagitovová. V novom osobnom rekorde 80,27 bodov nechala za sebou favorizovaná obhajkyňu a krajanku Jevgeniju Medvedevovú. Dvojnásobná svetová a európska šampiónka z dvoch uplynulých rokov mala zdravotné problémy, pre ktoré vynechala aj finále Grand Prix ISU. Prehru nepozná od novembra 2015. Z tretieho miesta pôjde do finále 5-násobná majsterka kontinentu Talianka Caroline Kostnerová, ktorá ukázala excelentný výkon. Na Medvedevovú stratila len 27 stotín. Finálové jazdy tak sľubujú veľký súboj o zlato, resp. pódium.

Vo štvrtok podvečer šampionát pokračoval voľnými jazdami športových dvojíc, medzi ktorými nemalo Slovensko zastúpenie. Z piateho miesta v KP na zlatý stupeň vyskočili ruskí obhajovia Jevgenia Tarasovová, Vladimir Morozov. Striebro brali ich krajania Ksenia Stolbovová a Fedor Klimov. Lídri z KP Francúzi Vanessa Jamesová, Morgan Cipres spadli o jedinú stotinku bodu na 4. miesto a bronz tak získal tretí ruský pár Natalja Zabijaková, Alexander Enbert.

V Rusku ešte Slovensko reprezentuje tanečný pár Lucie Myslivečková s Lukášom Csölleyom, krátky tanec sa pôjde v piatok, resp. v sobotu sú na programe voľné tance. V stredu sa nepodarilo do finálových jázd postúpiť Michaelovi Neumanovi.

Výsledky:

KP - ženy: 1. Alina Zagitovová 80,27 bodov, 2. Jevgenija Medvedevová (obe Rus.) 78,57, 3. Carolina Kostnerová (Tal.) 78,30, 4. Maria Sockovová (Rus.) 68,70, 5. Nicole RAJIČOVÁ (SR) 61,01, 6. Anita Östlundová (Švéd.) 56,04, ... 22. Silvia HUGECOVÁ (SR) 45,98

Konečné výsledky:

športové dvojice: 1. Jevgenia Tarasovová, Vladimir Morozov (Rus.) 221,60, 2. Ksenia Stolbovová, Fedor Klimov 211,01, 3. Natalja Zabijaková, Alexander Enbert (všetci Rus.) 210,18, 4. Vanessa Jamesová, Morgan Cipres (Fr.) 210,17, 5. Valentina Marcheiová, Ondřej Hotarek 204,20, 6. Nicole Della Monicová, Matteo Guarise (všetci Tal.) 192,38