Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zimné športy

Už je ako Nepela: Fernandez získal na ME v krasokorčuľovaní 5. zlato

Na snímke španielsky krasokorčuliar Javier Fernandez. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Najlepší výsledok Slovenska v Ostravar Aréne na šampionáte, ktorý sa do Českej republiky vrátili po 18 rokoch, dosiahla šiestym miestom sólistka Nicole Rajičová.

Ostrava 29. januára (TASR) - Už piaty titul európskeho šampióna v rade získal v sobotu Španiel Javier Fernandez, čím napodobnil počin slovenskej krasokorčuliarskej legendy Ondreja Nepelu z rokov 1969 až 1973. Na šampionáte v Ostrave nemal konkurenciu napriek pádu vo voľnej jazde a obhájil zlato z minulého roka z Bratislavy, resp. z troch predchádzajúcich ME.

Slovenskému reprezentantovi Michaelovi Neumanovi sa už v piatok nepodarilo postúpiť z krátkeho programu do finálových jázd, dvadsaťšesťročný sólista skončil na konečnom 34. mieste.

Dvojnásobný úradujúci svetový šampión Fernandez dominoval už v KP, kde si vytvoril osobné maximum. Takmer desaťbodový náskok po ňom ešte zveľadil a na druhé miesto odsunul Rusa Maxima Kovtuna. Bronzovú medailu si vybojoval ďalší Rus Michail Koljada.

Dvadsaťpäťročný zverenec kouča Briana Orsera jazdil na hudbu Elvisa Presleyho a predviedol tri štvorité skoky. Perfektný štvoritý toelup bol tentoraz oproti KP samostatne, štvoritý Salchow s jemným zaváhaním v kombinácii. Pri ďalšom samostatnom štvoritom Salchowovi nasledoval v snahe zachrániť ho pád. Dvakrát trojitý axel, resp. level štyri v piruetách a v krokových pasážach boli samozrejmosťou a o jeho triumfe aj tak nebolo pochýb. Hoci na ľade nepôsobil najkoncentrovanejšie a výborný dojem pokazil onen pád na brucho. Pred rokom v Bratislave sa prehupol cez tristobodovú hranicu, tento raz za ňou o dosť zaostal.

Najlepší výsledok Slovenska v Ostravar Aréne na šampionáte, ktorý sa do Českej republiky vrátili po 18 rokoch, dosiahla šiestym miestom sólistka Nicole Rajičová. Tanečníci Lucie Myslivečková a Lukáš Csölley skončili ako 16. najlepší.

Konečné výsledky:

muži: 1. Javier Fernandez (Šp.) 294,84 bodov, 2. Maxim Kovtun 266,80, 3. Michail Koljada (obaja Rus.) 250,18, 4. Jorik Hendrickx (Belg.) 242,56, 5. Alexej Byčenko (Izr.) 239,24, 6. Moris Kvitelašvili (Gruz.) 238,20, ... 34. Michael NEUMAN (SR) 47,67