Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zimné športy

IBU Cup v Osrblí vyvolal rozpaky, ukráteným divákom chýbal adrenalín

Na snímke slovenskí fanúšikovia počas stíhacích pretekov žien na 10 km v rámci 6. kola IBU Cup-u v biatlone v biatlonovom centre Osrblie 4. februára 2017. Foto: TASR/Branislav Račko

Biatlonisti nešetrili slovami chvály, škoda len, že medzi nimi chýbali vo väčšej miere Slováci.

Osrblie 5. februára (TASR) - Biatlonový IBU Cup vyvolal v Osrblí rozpaky, ľutovali sa najmä diváci. Na jednej strane sa veľa ľudí tešilo z organizačného úspechu, na druhej mnohým chýbal typický adrenalín, ktorý domácich fanúšikov vždy na podujatia vysokého rangu naláka, väčšie zastúpenie slovenských športovcov.

Osrblie si pripomenulo tak trochu slávne časy s pretekmi Svetového pohára i majstrovstvami sveta. Odvtedy zažilo nepríjemnú krízu, no aj oživenie a konjunktúru. IBU Cup sa pripravoval s nadšením, trate v Národnom biatlonovom centre spĺňali najvyššie parametre. Biatlonisti nešetrili slovami chvály, škoda len, že medzi nimi chýbali vo väčšej miere Slováci.

Prezident zväzu Tomáš Fusko dokonca na margo skromnej účasti neváhal použiť výraz katastrofa. Počas IBU Cupu sa aj dobre naladil, no aj schladil: "Som vysmiaty, pretože sa nám podarila organizácia bez sťažností. Povzbudzovali nás, chválili, ďakovali."

Prišlo aj mnoho fanúšikov a tu nastal kameň úrazu. Mohli obdivovať výkony zahraničných biatlonistov, no Slovákov medzi nimi len cez drobnohľad. "Aj sa mi tlačí na jazyk slovo katastrofa. Som rozčarovaný z toho, čo sa v reprezentačných družstvách deje. Neúčasť našich najlepších je pre mňa veľké sklamanie," pokračoval Fusko.

Ten sa sám seba pýtal, kde nastal problém: "Asi v systéme, keď profesionálni športovci s maximálnou starostlivosťou sa nevedia pripraviť na podujatie najvyššieho rangu u nás. Výsledky v sezóne nás zatiaľ nezaradili tam, kam patríme. Všetci máme nad čím rozmýšľať a musíme urobiť rázne a jednoznačné kroky. Neradi by sme opäť zopakovali chyby, pretože toto, čo sme teraz v Osrblí zažili, znovu to zopakujem, bola katastrofa."

V slovenskom biatlone sa prejavujú komunikačné skraty a z nich vyplývajúca dvojkoľajnosť. Trénerka reprezentácie žien Anna Murínová vysvetlila skromnú účasť objektívnymi príčinami. "Už v decembri som hovorila, že tie, ktoré pôjdu na svetový šampionát do Hochfilzenu, nebudú v Osrblí na IBU Cupe štartovať. Okolie to vedelo, navyše Paulína Fialková šprint s tretím miestom zvládla s kŕčmi v žalúdku, v noci ju trápili zažívacie problémy a asi by nebolo dobré, aby štartovala v stíhacích pretekoch hneď na druhý deň. Ivona Fialková si zasa skúšala v šprinte nové karbónové topánky, nepoddajné, odrela si päty, má tam výrastky. Boli sme u lekára na pohotovosti, hrozí jej zápal achilovky, takže z obozretnosti sme neriskovali a v stíhačke tiež nenastúpila. Splnili sme si však ambíciu byť v top šestke, Paula bola v šprinte tretia, len ma mrzí, že diváci sa nachystali viac na sobotu ako na pracovný deň v piatok, v ktorom by si nás viac užili," uviedla Murínová.

Lazaret v slovenskom tábore brzdí reprezentáciu žien v sezóne neustále. Jedna z tímu Terézia Poliaková si ho nevie vysvetliť: "Ja neviem, čo je to tento rok, asi nejaká kliatba. Dúfam, že sa to prelomí už na majstrovstvách sveta a podáme také výkony, na aké sme celý rok tvrdo pracovali."

Slovenským hrdinom v očiach všetkých sa stal na IBU Cupe jedine Matej Kazár. Pochvaľoval si všetko, 10. i 6. miesto, divácku podporu, nárast formy: "Bolo pre mňa príjemné v Osrblí štartovať, presvedčiť sa, že som sa zlepšil. Na majstrovstvá sveta pôjdem určite psychicky dobre naladený, nabitý diváckou priazňou z Osrblia."